GVB


Directie Afdeling Concern Communicatie Postbus 2131 1000 CC Amsterdam Telefoon 020 ­ 460 59 72 Telefax 020 ­ 460 58 43 Persbericht Email: communicatie@gvb.nl www.gvb.nl 10 september 2003

GVB: kosten omlaag en kwaliteit omhoog

Het GVB heeft haar halfjaarrapport uitgebracht aan verantwoordelijk wethouder Maij. Over de eerste helft van 2003 is een positief resultaat geboekt. Voor heel 2003 wordt een resultaat verwacht van 3,7 miljoen. De kostenreducties verlopen volgens plan. Ondertussen is de kwaliteit van het openbaar vervoer in de ogen van de reizigers verbeterd.

Resultaat
De financiële resultaten van het eerste halfjaar zijn iets beter dan begroot. Het begrote resultaat voor 2003 is 3,1 miljoen. De in het eerste kwartaal gedane prognose voor het jaarresultaat van 3,7 miljoen wordt gehandhaafd ondanks de 1,1 miljoen hogere lasten als gevolg van de gekozen oplossing voor de personeelsvoorzieningsproblematiek. De personeelsvoorziening was nog een open eind bij de interne verzelfstandiging; daarvoor is in het tweede kwartaal van 2003 een regeling getroffen.

Kostenreductie
Begin dit jaar hebben de directie van het GVB, de Ondernemingsraad en de gemeente een convenant gesloten waarbij is overeengekomen dat het GVB per eind 2005 31,7 miljoen kosten heeft gereduceerd. Bij realisatie daarvan zal de gemeente al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer in Amsterdam in één concessie wordt aanbesteed. Het kostenreductieprogramma van het GVB kent drie soorten maatregelen: vermindering van het (overhead)personeel, stijging van de productiviteit van het directe personeel en terugdringing van het ziekteverzuim. Uit de halfjaarrapportage blijkt dat op alle drie de maatregelen resultaten zijn geboekt. Op grond daarvan verwacht GVB dat aan het eind van 2003 de kostenreductie op schema ligt en de in 2001 en 2002 opgelopen achterstand dus is ingelopen.

Aanbod openbaar vervoer
Als gevolg van de kostendaling van het GVB kon het OV-aanbod in Amsterdam tot nu toe op peil blijven, ondanks de dalende rijksbijdrage. Naar het zich laat aanzien kunnen in de komende jaren niet alle, maar wel het overgrote deel, van de rijksbezuinigingen worden opgevangen. De openbaar vervoervoorzieningen zijn vastgelegd in het exploitatiecontact (2001 t/m 2005) van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) en het GVB. Het contract wordt voor het ROA gemanaged door de dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (dIVV) van de gemeente Amsterdam.

Kwaliteit omhoog
Naast kostenreductie streeft het GVB naar verbetering van de kwaliteit. Uit de laatste Kwaliteitskoersmeter, het onderzoek dat onder reizigers wordt gehouden, bleek dat men in vergelijk met vorig jaar op tal van punten positiever oordeelde over het openbaar vervoer. Zo werden de reinheid en veiligheid van de metro beter beoordeeld en vond men zowel bus, tram als metro beter op tijd rijden.

---
Voor meer informatie kunt u bellen met Hans van den Berg / Brit Wijkniet op bovenstaand telefoonnummer.

blad 1 van 1