Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Verwoestende hurricane Isabel mogelijk bedreiging voor Caribische eilanden

Hurricane Isabel die momenteel door het Carabisch gebied koerst kan volgens het National Hurricane Center in Miami eind deze week een bedreiging vormen voor de Carabische eilanden. De koers is nog onzeker maar wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de meteorologen. Isabel is inmiddels uitgegroeid tot een verwoestende hurricane (de hoogste klaase 5) met windsnelheden van 260 km/uur. Isabel is daarmee de eerste klasse 5 hurricane sinds Mitch in 1998.

Wat zijn hurricanes

De eerste tropische orkanen van het seizoen, hurricanes in de VS, verschijnen vaak in augustus op de weerkaart. Soms ontstaat er in juli al één; het seizoen duurt dan enkele maanden. Veel hurricanes worden geboren uit onweersbuien voor de Afrikaanse kust. Met een oostenwind drijven de buien langzaam richting Caribisch gebied, waar ze verder uit kunnen groeien tot tropische stormen.

Als de wind boven gemiddeld 117 km/u komt (windkracht 12) is het een hurricane. De warme zee van minstens 26 graden is een belangrijke energiebron waar ze in activiteit toenemen. Hurricanes worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn hurricanes met een wind van gemiddeld minstens 117 km/u en hoogstens 152 km/u. Een hurricane met een gemiddelde wind van meer dan 248 km/u zit in klasse 5 en wordt extreem gevaarlijk genoemd. Hurricane Luis, die op 5 september 1995 Sint Maarten trof en Andrew die Florida in 1992 trof, was klasse 4 met gemiddeld van 200 km/u. Mitch, die eind oktober, begin november 1998 Midden Ameika trof was tijdelijk een klasse 5 hurricane. De kern van Mitch lag enkele dagen vrijwel stil voor de kust van Honduras en veroorzaakte op zee windsnelheden van 285 km/h. Daarna nam de wind sterk in kracht af en trok Mitch met hevige regen (naar schatting 600-1000 mm) het binnenland in, waar zich de vreselijke ramp voltrok.

Hurricanes zijn vooral gevaarlijk als ze aan land komen. Het ene najaar levert veel meer en zwaardere hurricanes op dan het andere. Dat hangt onder meer samen met El Niño, warm zeewater voor de kust van Peru. El Niño verandert de straalstroom, een sterke westelijke wind op ongeveer 10 km hoogte. Tijdens een sterke El Niño is de straalstroom sterker en schuift deze wat op naar het zuiden tot boven het Caribisch gebied. Op grote hoogte waait het hier dan harder en de torenhoge wolkencomplexen waaruit hurricanes ontstaan, waaien op grote hoogte aan "flarden", waardoor de hurricane aan kracht inboet.

Tussen 1998 en 2001 was er geen El Niño maar een La Niña met kouder water voor de kust van Peru. Het Caribisch gebied kreeg daardoor de vorige jaren meer hurricanes: drie in 1997 tegen acht in 1998 en 2000, zes in 1999 en negen in 2001. Onder invloed van El Niño waren er vorig jaar slechts vier hurricanes, maar nu El Niño weer is verdwenen zijn dit najaar veel meer hurricanes actief.

Schaal voor hurricanes volgens Saffir & Simpson (KNMI)

Klasse Omschrijving Windsnelheid Stormvloed schade (km/h) (meters boven normaal)


1 Zwak 118-152 1,2-1,6 Lichte schade


2 Matig 153-176 1,7-2,5 Dak- en vensterschade en belangrijke schade aan bomen en gewassen


3 Krachtig 177-208 2,6-3,7 Grote schade met uitgebreide vernielingen aan gebouwen


4 Zeer 209-248 3,8-5,4 Zeer groot: daken krachtig weggeblazen, veel waterschade op de begane grond van gebouwen aan de kust


5 Verwoestend Groter dan 248 Groter dan 5,4 Catastrofaal: vrijwel alle daken weggeblazen, evenals kleine lichtere bouwsels en grote schade aan gebouwen.

Om actueel op de hoogte te blijven van de hurricane-activiteit kunt u het best gebruik maken van de links in onze verkenner en de hurricane informatie in nader verklaard.

Laatste wijziging: 12 september 2003

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI