Amnesty International

International stuurt president Nizayov het ontbrekende hoofdstuk van zijn heilige boek

Persbericht Amsterdam, 12 september 2003

Turkmenistan
Amnesty International stuurt president Nizayov het ontbrekende hoofdstuk van zijn heilige boek

'De mensenrechtensituatie in Turkmenistan is nog verder verslechterd sinds de vermeende aanslag op president Nizayov in november 2002', aldus Amnesty International in het vandaag verschenen rapport Turkmenistan. Clampdown on dissent.
Vandaag, 12 september, is tevens de dag van de viering van de Rukhnama, het door Nizayov geschreven heilige boek van Turkmenistan. Amnesty stuurt Nizayov per koerier een zelf vervaardigd exemplaar van de Rukhnama, met daarin het ontbrekende hoofdstuk: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De mensenrechtensituatie in Turkmenistan geeft al jarenlang aanleiding tot grote zorg. De vrijheid van meningsuiting wordt beknot en de media staan onder strikte controle. Mensenrechtenactivisten, journalisten en politieke oppositieleden worden regelmatig opgepakt. Ook de vrijheid van religie is aan hevige beperkingen onderhevig. Slechts twee religieuze organisaties zijn toegestaan (de soennitische Moslims en de Russisch Orthodoxe Kerk); leden van andere religieuze groeperingen lopen risico op gevangenschap, huisuitzetting of deportatie.

De persoonlijkheidscultus rond Nizayov leidt er toe dat iedere kritiek op de autoriteiten keihard de kop wordt ingedrukt en is een belangrijk obstakel voor het verbeteren van de mensenrechtensituatie. President Nizayov is alom aanwezig in het openbare leven. Centraal in zijn persoonlijkheidscultus staat de door hem geschreven Rukhnama (Boek van de Ziel). De Rukhnama zou in zijn hart zijn geboren door de wil van de Almachtige en het boek wordt door Nizayov vergeleken met de bijbel en de koran. Het boek dient als leidraad in het leven van de Turkmeense bevolking. Alle Turkmenen moeten delen van de Rukhnama uit hun hoofd leren. Bij toelatingsexamens voor universiteiten moeten studenten vragen over de Rukhnama beantwoorden. Scholieren, leraren en gevangenen moeten bij verschillende gelegenheden delen van de Rukhnama kunnen reciteren.

'Turkmenistan wordt al te lang vergeten door de internationale gemeenschap. Door middel van restrictieve visumregels en strenge controle proberen de autoriteiten te verzekeren dat er geen kritische media in het land aanwezig zijn', aldus Amnesty International.

Recente repressiegolf
De mensenrechtensituatie is verslechterd na de mislukte aanslag op Nizayov op 25 november 2002. Volgens de Turkmeense autoriteiten vielen oppositieleden de autocolonne van de president aan in een poging hem te doden en de regering omver te werpen. De president bleef ongedeerd. De werkelijke toedracht van de gebeurtenissen op 25 november is nooit duidelijk geworden.
Sinds november zijn vele mannen, vrouwen en kinderen opgepakt en mishandeld, uit hun huizen gezet en hun eigendommen in beslag genomen. Velen van hen zijn uitsluitend opgepakt omdat zij familiebanden hebben met opposanten van de regering. Tenminste 59 mensen zijn in gesloten zittingen veroordeeld vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de aanslag. Acht mensen van hen zijn tot levenslang veroordeeld, 51 anderen tot gevangenisstraffen van 5 tot 25 jaar.

Hun berechting voldeed niet aan de voorwaarden voor een eerlijk proces en de processen waren niet toegankelijk voor internationale waarnemers. De Turkmeense rechtbanken zijn niet onafhankelijk, de verdachten werden niet verdedigd door onafhankelijke advokaten en sommige advocaten zouden hun verdediging zijn begonnen met de woorden 'ik schaam mij om iemand als u te verdedigen'.
De verblijfplaats van de veroordeelden is veelal onbekend. Amnesty is bezorgd dat zij het slachtoffer worden van marteling. Volgens sommige berichten zijn enkele veroordeelden in de gevangenis als gevolg van de martelingen overleden.

'Hoewel de recente repressiegolf in Turkmenistan buitensporig is, is ze helaas in lijn met het recente verleden', aldus Amnesty International.

Amnesty International roept de Turkmeense regering op om de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren en haar wetgeving in lijn te brengen met internationale mensenrechtenverdragen. Ook wordt de internationale gemeenschap opgeroepen om meer druk uit te oefenen op de Turkmeense regering.

Amnesty Nederland een heeft een speciaal exemplaar van de Rukhnama vervaardigd, met daarin het ontbrekende hoofdstuk: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Op 12 september wordt de verklaring per koerier bij het presidentiele paleis van Nizayov in Turkmenistan afgeleverd. Tegelijkertijd voert Amnesty actie waarbij duizenden Amnesty leden per email en fax bij Nizayov aandringen op een verbetering van de mensenrechtensituatie in Turkmenistan.