Actueel
Marokkaanse en Amerikaanse WAO-gerechtigden houden recht op toeslag
Bron: Centrale Raad van Beroep Utrecht
Datum actualiteit: 12-09-2003
De Centrale Raad van Beroep heeft op 12 september 2003 uitspraak gedaan in de zaken van een aantal Marokkaanse WAO-gerechtigden en een Amerikaanse WAO-gerechtigde van wie de toeslag op grond van de Toeslagenwet was afgebouwd tot nihil. De Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat betrokkenen recht houden op die toeslag.
De Toeslagenwet vult een zestal sociale uitkeringen, waaronder de WAO-uitkering, met een toeslag aan tot het relevante sociaal minimum in het geval dat het totale inkomen van de uitkeringsgerechtigde en eventuele partner lager is. Op grond van de Wet beperking export uitkeringen (Wet BEU) heeft het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) met ingang van 1 januari 2000 de toeslag van Marokkaanse en Amerikaanse WAO-gerechtigden die op 31 december 1999 in Marokko respectievelijk Amerika woonden geleidelijk afgebouwd. Vanaf 1 januari 2003 ontvangen zij geen toeslag meer.
De Centrale Raad van Beroep heeft bij uitspraken van 12 september 2003 geoordeeld dat de afbouw van de toeslag voor Marokkaanse en Amerikaanse WAO-gerechtigden buiten Nederland wonend, in strijd is met het verdrag tussen Nederland en Marokko respectievelijk het verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten inzake sociale zekerheid. Eerder dit jaar heeft de Centrale Raad van Beroep de afbouw van de toeslag voor Turkse WAO-gerechtigden in strijd geacht met een verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie.
De Centrale Raad van Beroep oordeelt in hoger beroep en als regel in hoogste aanleg over geschillen op de terreinen van sociale zekerheid, ambtenarenzaken, pensioenen en studiefinanciering. Daarnaast is de Raad onder meer rechter in eerste en enige aanleg in geschillen betreffende de uitvoering van wetten voor oorlogsgetroffenen. Als appèlcollege heeft de Raad een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van rechtsvorming en rechtseenheid op de hem toebedeelde rechtsgebieden.
Zie ook uitspraak: 'AJ6852'
Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AJ6850
Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=13056&i=&ti=