Gemeente Den Haag

september 2003
Start Aquamarijn blauw 2003-2004

Op vrijdag 12 september geeft wethouder Ries Smits om 15.00 uur het startschot voor het project Aquamarijn Blauw voor het schooljaar 2003-2004. Dit vindt plaats in het Milieu Service Punt in het Zuiderpark. Tevens worden deze middag de samenwerkingscontacten worden getekend door Ries Smits en vertenwoordigers van de deelnemende scholen.

Dit jaar zijn dat: het Christelijk College De Populier, Segbroek College, Hofstad Lyceum, Scholengemeenschap Westhage, Christelijk Gymnasium Sorghvliet, Wellant College en het Dalton Den Haag.

Presentatie gegevens
Deze scholen krijgen een concrete opdracht: het onderzoeken van het oppervlaktewater in Den Haag. De gemeente begeleidt de leerlingen hierbij. Zij krijgt hiervoor de beschikking over extra monitoringsgegevens van de leerlingen terug. De gegevens die de leerlingen verzamelen worden zoveel mogelijk daadwerkelijk gebruikt. De deelnemende scholen maken jaarlijks een presentatie. De burger van Den Haag krijgt hierdoor meer inzicht wat er op het gebied van waterbeheer in de stad wordt gedaan. De presentatie van de vorig schooljaar verzamelde gegevens is de komende tijd op scholen en in bibliotheken te zien.

Haags Waterpeil
Naast het verzamelen van gegevens, worden de leerlingen ook uitgedaagd om aanbevelingen te gevem om de kwaliteit van het water en de omgeving te verbeteren. In samenwerking met de afdeling Riolering en Waterbeheersing van de Gemeente Den Haag wordt gekeken of de maatregelen die de leerlingen voorstellen uitgevoerd kunnen worden. Omdat het wateronderzoek meer keren per jaar en meerdere jaren zal plaatsvinden, kan ook worden gezien of de kwaliteit van het water verbetert. Tussentijds wordt de stand van zaken weergegeven in het Haags Waterpeil. Hieraan kan iedereen zien hoe het met de waterkwaliteit in de Haagse wateren gesteld is.

Den Haag schittert
Aquamarijn Blauw is een van de edelstenen van het totaalplan 'Den Haag Schittert'. Naast water worden ook andere onderwerpen aan de scholen worden aangeboden. Zo krijgt in de loop van het schooljaar het project Smaragd Groen vorm. Dit project gaat over de invloed van het klimaat van Den Haag op planten en dieren.

Achtergrond
De gemeente Den Haag streeft er naar een gezond watersysteem te creëren en om meer vestigings- en leefmogelijkheden te ontwikkelen voor in het wild levende planten en dieren. Ter verbetering van de kwaliteit van het water in de stad is in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland een waterplan opgesteld. Hierin worden drie ambitieniveaus genoemd om te werken aan een gezond en duurzaam watersysteem: 'water dat siert', 'water dat behaagt' en 'water dat leeft'.

De waterkwaliteit wordt regelmatig gemeten. De gegevens worden door de gemeente Den Haag gebruikt voor beslissingen over maatregelen als scheiding van afval- en regenwater, baggerwerkzaamheden, inrichting van natuurvriendelijke oevers, regulering van de visstand, verwijderen van het drijfvuil en verlaging van de fosfaat- en nitraatgehaltes.