Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


12/09/03 Prinses Máxima opent kantoor financieringsmaatschappij voor ontwikkelingslanden in Den Haag

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opent vrijdag 12 september in Den Haag het nieuwe kantoorgebouw van de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO). De grootste bilaterale ontwikkelingsbank van de wereld ondersteunt met financieringen particuliere bedrijven en financiële instellingen in circa 40 ontwikkelingslanden en landen in transitie. FMO is in 1970 opgericht door de overheid en het bedrijfsleven en heeft meer dan 200 medewerkers.

FMO stimuleert met haar investeringen duurzame groei in ontwikkelingslanden. De nieuwe huisvesting wordt door de financiële instelling gezien als een bijzondere investering die de principes van duurzaamheid ook in eigen huis realiseert en laat zien. Er is onder andere gekozen voor een flexibel kantoorconcept, waarbij met ruimte- en energiebesparing rekening is gehouden, evenals met het gebruik van duurzame materialen. De inrichting van het pand straalt de vier regio s uit waarin FMO actief is: Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa. Ambacht en het gebruik van in de natuur voorradige grondstoffen zijn kenmerken van deze culturen. Dit is in het pand terug te vinden in de keuze voor natuurlijke materialen en voorts te zien aan de permanente tentoonstelling van handwerken uit FMO s werkgebied. Roeland Driessen van architectenbureau Van Mourik Vermeulen tekende het ontwerp van het casco van het pand dat in het kantoorpark De Groene Schenk is gelegen. Architect Diederik Fokkema verzorgde de inrichting.

FMO heeft een portefeuille van EUR 1,9 miljard. De Nederlandse Staat is voor 51% aandeelhouder, de grootste Nederlandse banken voor 42%. De overige 7% is in bezit van werkgevers- en werknemersorganisaties en circa 120 Nederlandse bedrijven en particulieren. De ontwikkelingsbank richt zich op vooral exporterende bedrijven, de financiële sector, infrastructuur (nat en droog, transport, telecom, energie en water) en het micro-, midden en kleinbedrijf. Met haar activiteiten probeert FMO een brug te slaan tussen ontwikkelingslanden en het internationaal opererende bedrijfsleven.