Ingezonden persbericht
Financieringskansen voor startende en groeiende ondernemers - 12 september Kapitaaldag Utrecht
Geld maakt niet gelukkig, maar het is soms wel erg nodig en handig. Zeker voor een ondernemer die wil groeien. De vraag is echter: waar haal je kapitaal vandaan en tegen welke voorwaarden? Om daar meer over te weten te komen wordt op 12 september as. in de Kamer van Koophandel in Utrecht een Kapitaaldag georganiseerd. Deze Kapitaaldag is een initiatief van de Junior Kamer Nederland, samen met innovatienetwerk voor ondernemers Syntens en de Kamer van Koophandel. De dag is bestemd voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
Tijdens de Kapitaaldag maken ondernemers onder andere kennis met diverse banken, subsidie-instellingen en risicokapitaalverschaffers. Belangstelling zal er zeker zijn voor het verhaal uit de praktijk van de ondernemer en investeerder Hans de Werd. 23 jaar jong en onervaren startte hij in 1983 op een zolderkamertje zijn bedrijf Heliview, een marktonderzoeksbureau over en ten behoeve van de automatiseringsector. Onder zijn leiding groeide Heliview binnen een kleine tien jaar uit tot de View Group met 120 medewerkers en vestigingen in Duitsland en Engeland. Om die groei te kunnen betalen trok De Werd eind jaren 80 venture capital aan. Kapitaal van investeerders die het aandurven om het risico samen met de groeiende ondernemer te delen. Daarvoor terug krijgt de investeerder aandelen en in de meeste gevallen medezeggenschap in het bedrijf. Dat kan als aandeelhouder, commissaris maar ook als coach, adviseur of mededirecteur.
Bezint eer gij begint
"Het binnenhalen van een risicodragende investeerder betekent dus altijd dat je een deel van je zeggenschap over je bedrijf kwijt bent" zegt Hans de Werd. "Leen je via de bank dan dienen je debiteuren en bijvoorbeeld een bedrijfspand als onderpand voor de lening, maar hou je wel de zeggenschap over je eigen onderneming.
Ik koos destijds voor een risico-investeerder omdat we snel wilden uitbreiden in het buitenland. Achteraf kan ik zeggen dat ik er een professional door ben geworden. Ik kreeg ineens een Raad van Commissarissen als sparringpartners en dat was een verrijking."
Betekent deze ontboezeming dat het dus altijd verstandig is om met dit soort investeerders in zee te gaan? "Nee, en in het bijzonder niet voor startende ondernemers. Mijn boodschap aan hen is om het bedrijf rustig op te bouwen met eigen geld of met geld dat je leent van vrienden en familie. Daarmee moet je zuinig omgaan. Pas als je je bestaansrecht na een aantal jaren bewezen hebt, wordt het voor investeerder en eigenaar aantrekkelijk om risicokapitaal aan te trekken. De uitzondering op de regel is de innovatieve startende ondernemer die een unieke technologie ontwikkelt. Die heeft meestal meteen behoorlijk wat geld nodig om de ontwikkelkosten te dekken." De Werd raadt ook groeiende ondernemers aan om altijd goed te overwegen of er in de groeifase geen andere financieringsvormen zijn waarbij ze niet teveel aandelen en/of zeggenschap verliezen.
Ondernemer en investeerder
Inmiddels is Hans de Werd geen directeur van de View Group meer. "Ik verkocht de groep in 1992 aan VNU en kocht het onderdeel Heliview twee jaar later samen met de huidige directeur Ton Ketelaars terug. Ik ben daar nu adviseur en investeerder. Die investering is ondergebracht in een nieuw bedrijf The Need to Know Group, een kleine en op de content en media sector gerichte participatiemaatschappij. "Ik investeer zeer selectief en vaak samen met gerenommeerde participatiemaatschappijen in bedrijven waarin ik een zeer betrokken rol kan spelen en in sectoren waar ik verstand van heb. The Need to Know Group doet ongeveer één investering per jaar. Ik ben vooral op zoek naar investeringen in bedrijven met een sterk turnaround karakter. Verder help ik bedrijven als adviseur met het aantrekken van kapitaal."
Eigen bedrijf in de schijnwerper
Het programma van de Kapitaaldag biedt naast de presentatie van investeerders en Hans de Werd ruimte voor korte presentaties van ondernemers die hun bedrijf even voluit in de schijnwerpers willen zetten. Kortom: het is een dag waar ondernemers naast diverse sprekers, workshops, kop koffie, lunch en borrel veel gelegenheid krijgen om nuttige informatie op te doen.
Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website www.kapitaaldag.nl. Bent u 12 september niet in staat de Kapitaaldag te bezoeken maar toch geïnteresseerd in zogenaamd risicokapitaal, dan kunt u contact opnemen met de organisatie van de Kapitaaldag, tel. 0165-330802.
---- --
Utrecht, 7 augustus 2003
´Bedrijfsfinanciering, subsidies en risicokapitaal tijdens
De Utrechtse Kapitaaldag, 12 september 2003´
Junior Kamer
Regio Utrecht
Contactpersoon
Raymond Smulders
Bereikbaar
06 - 250 80 427
0165 - 330 802
info@kapitaaldag.nl
Uit de jaarlijks tienduizenden contacten die de Kamer van Koophandel met ondernemers heeft, blijkt dat er verschillende drempels bestaan die starten en doorstarten verhinderen. Eén van die drempels kan een tekort aan bedrijfskapitaal zijn.
Daarom organiseert het de Junior Kamer in samenwerking met de Kamer van Koophandel, de Novu - vereniging voor uitvinders en diverse Utrechtse partijen, voor de derde keer de Utrechtse Kapitaaldag, een congres om ondernemers op een onafhankelijke wijze voor te lichten over de verschillende soorten kapitaal. De Kapitaaldag vindt plaats in de Kamer van Koophandel van Utrecht op vrijdag 12 september 2003.
Veel ondernemers hebben een onvolledig beeld van de mogelijke financieringsvormen. Behalve banken zijn er andere soorten investeerders, zoals informal investors, participatiemaatschappijen, fondsen, incubators, accelerators en subsidie-instellingen. Een ondernemer die kapitaal nodig heeft, denkt over het algemeen direct aan een bank. Begrippen als risicokapitaal en particuliere investeerders zijn weliswaar redelijk bekend, maar roepen toch vaak onterecht terughoudendheid op bij de ondernemer. Veel ondernemers stellen zichzelf de vraag: Bij welke partij moet ik zijn? Is mijn idee wel goed genoeg voor een echte investeerder? Wil ik wel een deel van mijn bedrijf afstaan aan een derde?
Kennismaken met investeerders
Tijdens de Kapitaaldag maken bezoekers op interactieve wijze kennis met de diverse kapitaalverstrekkers. In presentaties, forums, discussievormen en workshops komt de ondernemer direct in contact met potentiële investeerders. Op het programma staan interessante presentaties van topsprekers, zoals de presentatie van Hans de Werd, directeur van het marktonderzoeksbureau Heliview, die in een inspirerend verhaal vertelt welke investeerder geschikt is voor welke ondernemer.
23 jaar jong en onervaren startte hij in 1983 op een zolderkamertje zijn bedrijf Heliview, een marktonderzoeksbureau over en ten behoeve van de automatiseringsector. Onder zijn leiding groeide Heliview binnen een kleine tien jaar uit tot de View Group met 120 medewerkers en vestigingen in Duitsland en Engeland. Om die groei te kunnen betalen trok De Werd eind jaren 80 venture capital aan.
Een andere presentatie uit de praktijk is die van Adriaan Vlamings, ondernemer en informal investor, die uit eigen ervaring vertelt over ondernemen, financiering en hoe hij als business angel met ondernemers omgaat. Vlamings verkocht zijn bedrijf aan Shell en is sindsdien betrokken bij 7 participaties van ondernemers.
Zowel in de ochtend als in de middag vinden interessante workshops plaats van PricewaterhouseCoopers, Syntens, Vectrix, CMS Derks Star Busmann en Venturion onder meer over de denkwereld van een investeerder, fiscale aspecten bij investeringen, waardering van een bedrijf en begeleiding bij subsidievraagstukken.
Presentaties door bezoekers
Interessant in het programma zijn de one-minute-elevator-pitches, waarin ondernemers de gelegenheid krijgen zichzelf in één minuut te presenteren aan de aanwezige investeerders.
Een ideale kans om gerichter te netwerken met collega-ondernemers en investeerders.
Aanwezige partijen
De Kapitaaldag vindt voor de vierde maal in Utrecht plaats. Aanwezige partijen in Utrecht zijn informal investors (o.a. Venturion), fondsen (Think Global, Novem International), incubators, accelerators (Vectrix), participatiemaatschappijen (Zernike Group, Biopartner), banken (ING Bank), subsidieverstrekkers (Senter), consultancypartijen (PricewaterhouseCoopers, Syntens) en diverse andere soorten investeerders.
Inschrijven via www.kapitaaldag.nl
Belangstellenden kunnen zich inschrijven op de website www.kapitaaldag.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de organisatie van de Kapitaaldag, telefoon 0165 - 330 802.
---- --