Lijst Pim Fortuyn


datum: 11 september 2003

PERSBERICHT

NAWIJN LEGT NADRUK OP STRENG TOELATINGSBELEID

Tijdens het overleg met de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft LPFer Nawijn gisteren benadrukt dat in het asieldebat voorop dient te staan dat een pardonregeling voor langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers altijd gepaard dient te gaan met een streng asielbeleid en toelatingsbeleid voor reguliere vreemdelingen.

Woordvoerder Hilbrand Nawijn van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft ernstige kritiek op het uitzettingsbeleid, zoals dat voortvloeit uit de nieuwe Vreemdelingenwet 2000 en het daarop gebaseerde asielbeleid. Het kan toch niet zo zijn dat het kabinet doorgaat met het op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers? En de zorg voor vertrek overlaten aan de gemeente?, aldus Nawijn.
Aan minister Verdonk heeft de LPF-woordvoerder gevraagd of zij de mening deelt dat gedwongen uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers een taak voor de Rijksoverheid is èn hoe zij aankijkt tegen de samenwerking met de gemeenten. We krijgen toch niet weer de situatie dat vrouwen en kinderen op straat worden gezet, waardoor zij in de illegaliteit kunnen verdwijnen?, aldus Nawijn.

Uit de verstrekte informatie blijkt dat nu in totaal 6163 asielzoekers uitgeprocedeerd of langer dan vijf jaren in Nederland verblijven. Daarvan vallen er nu zon 2200 onder de door het kabinet voorgestelde regeling. Ongeveer 4000 asielzoekers vallen buiten de boot.

Nawijn: Jarenlang is onder Paars geen actief uitzettingsbeleid gevoerd. Als gevolg hiervan bestaat het probleem waarover de commissie Vreemdelingenzaken en Integratie gisteren sprak. Inmiddels zijn er instrumenten in de vorm van uitzetcentra. Wanneer het probleem nu niet wordt opgelost, zal zich over enige tijd een nieuwe probleemgroep aandienen: de asielzoekers die nú nog geen vijf jaren in Nederland verblijven, maar straks wel.

De Lijst Pim Fortuyn vindt dat het probleem van de langdurig uitgeprocedeerde asielzoekers nu zo snel mogelijk moet worden opgelost, zodat aandacht kan worden gegeven aan de uitvoering van een strak asielbeleid. Ook het toelatingsbeleid dient nog verder te worden aangescherpt. De LPF wil van het kabinet plannen zien om het toelatingsbeleid op het gebied van de gezinsvorming en de gezinshereniging aan te passen.

Uit de geluiden van de grote steden kan worden afgeleid dat het aantal nieuwkomers drastisch wordt beperkt. De LPF vindt het verheugend dat partijen als de PVDA en de SP nu ook erkennen dat de toeloop naar achterstandswijken in de grote steden moet worden gestopt. Spreiding lijkt dan een voor de hand liggende oplossing, maar eerst moet de komst naar ons land worden afgeremd, aldus Nawijn.

In een ander debat met de minister zal dit onderwerp zeker terugkomen.