D66

Cultuur van uitzichtloosheid in oude wijken doorbreken

Veiligheid en rechtshandhaving

Boris Dittrich

11-09-2003 - Om sociale problemen die samenhangen met armoede en gebrek aan kansen niet te concentreren in een aantal wijken, moeten gemeenten de mogelijkheid krijgen limieten te stellen aan het aantal inwoners met een bijstandsuitkering. Dat stelt Boris Dittrich vandaag in de Volkskrant.

De problemen in sommige wijken zijn enorm en dreigen steeds groter te worden. Een belangrijke oorzaak is dat problemen zich concentreren, waardoor in bepaalde buurten een cultuur van uitzichtloosheid ontstaat. Problemen trekken nieuwe problemen aan. Voor de mensen die daar wonen komt het gevoel dat er een uitweg mogelijk is steeds verder weg te liggen, aldus Dittrich.

Dittrich verwerpt het idee van een allochtonenstop, zoals Leefbaar Rotterdam en de Rotterdamse PvdA die voorstellen. Het is gewoon niet waar dat allochtoon synoniem is met problemen. Je ziet dat ook allochtonen die het wat breder krijgen, snel de probleemwijken ontvluchten. Het is geen buitenlanderprobleem, het is een sociaal-economisch probleem. Dat zeg ik niet vanuit een soort politieke correctheid, maar omdat je zonder juiste analyse niets zult oplossen.

Als iemand een bijstandsuitkering heeft, heeft hij niet noodzakelijk ook sociale problemen, zegt Dittrich. Maar het valt niet te ontkennen dat probleemwijken vaak onevenredig veel allochtonen en onevenredig veel mensen met een bijstandsuitkering kennen. De culturele diversiteit brengt in combinatie met armoede het risico van echte gettovorming met zich mee. Dan kunnen we als politiek niet gewoon toekijken, of nog erger: zeggen dat het probleem onoplosbaar is.

Het spreidingsbeleid voor kansarmen kan volgens de D66-leider onder meer worden vormgegeven door harde afspraken te maken met woningbouwverenigingen. Veel corporaties stoppen al hun geld in nieuwbouw en vergeten de oude wijken, terwijl daar ook investeringen nodig zijn. Regiogemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en dus ook mensen met een bijstandsuitkering huisvesten. In nieuwbouwprojecten moet een deel van de woningen bestemd zijn voor sociale woningbouw. Want dat we niet alle mensen met een bijstandsuitkering bij elkaar willen zetten, neemt niet weg dat iedereen recht heeft op een woning. Ik wil niemand uit zijn huis halen en ergens anders heen sturen, maar er kan veel meer dan nu gebeurt, binnen de huidige wet.

Volgens de D66-leider is een spreidingsbeleid niet meer dan het begin van de oplossing. Je moet mensen uit een uitzichtloze situatie halen. Dat betekent ook investeren in de buurt. Daarom hebben wij onder Paars het grote-stedenbeleid opgezet. Politie moet de buurt veiliger maken, illegale verhuur hard aangepakt, er moet meer opvoedingsondersteuning komen voorschoolse opvang.'

D66 wil ook de problemen aanpakken die samenhangen met de integratie van nieuwkomers. Dittrich: 'In het kader van gezinsvorming komen regelmatig partners uit het buitenland naar Nederland. D66 wil dat zij in hun land alvast een voorloper op de inburgeringscursus gevolgd hebben, voordat zij naar Nederland komen. Bovendien zijn wij voor een verhoging van de leeftijd naar 21 jaar om een huwelijkspartner te laten verkomen. Zo proberen we uithuwelijking tegen te gaan. Dat helpt, om niet steeds nieuwe groepen kinderen vanuit een achterstandssituatie te laten beginnen.