Ingezonden persbericht
PERSBERICHT van VERENIGING NATUURMONUMENTEN, STAATSBOSBEHEER, STICHTING NATUUR en MILIEU, DE LANDSCHAPPEN en de 12 PROVINCIALE MILIEUFEDERATIES
Utrecht, 11 september 2003
Kabinet laat natuur bewust verarmen
Natuur- en milieuorganisaties slaan alarm om rampzalig ammoniakbeleid
Het Kabinet Balkenende II stelt voor om vanaf nu een groot deel van de natuurgebieden in Nederland niet meer te beschermen tegen verzuring en overbemesting door ammoniak. In die gebieden zullen gevoelige planten, vlinders, libellen, paddestoelen, reptielen en vogels verder wegkwijnen of zelfs verdwijnen. Door de overmaat aan ammoniak die neerdaalt op de natuur hebben deze kwetsbare soorten geen kans meer. Toch kiest de regering ervoor om het ammoniakbeleid van eerdere regeringen enorm af te zwakken. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Natuur en Milieu, DE LANDSCHAPPEN en de provinciale Milieufederaties slaan alarm.
Vandaag heeft het kabinet zijn plannen bekend gemaakt voor de ammoniakuitstoot van de veehouderij. Volgens die plannen worden straks alleen de gebieden beschermd die onder de Europese Habitatrichtlijn vallen, en de zeer kwetsbare natuur. De rest van de natuur, waaronder alle naaldbossen, wordt niet meer beschermd tegen de verzurende en vermestende werking van ammoniak. Hiermee wordt het bestaande beleid flink uitgekleed. Terwijl eerdere regeringen wilden dat in 2010 tachtig procent van de natuur beschermd zou zijn, wil Balkenende slechts twintig procent van alle natuur veiligstellen.
Vrijwel alle ammoniak komt uit de mest van onze varkens, kippen en koeien. De maatregelen om de uitstoot van ammoniak binnen de perken te houden, zijn bekend: moderne stallen, uitbreiding van veebedrijven alleen op ruime afstand van kwetsbare natuur, veevoer met minder stikstof erin (minder stikstof in voer betekent minder ammoniak in de lucht), en verkleining van de veestapel. Echter, in de plannen van de regering zijn deze maatregelen afgezwakt of op de lange baan geschoven.
Een hele reeks van wilde planten en dieren wordt hierdoor getroffen. Enkele voorbeelden: planten als welriekende nachtorchis, waterlobelia en klokjesgentiaan, vlinders als de zilveren maan en de parelmoervlinder, de sierlijke witsnuitlibel, de boomkikker, de gladde slang en uiteindelijk ook vogels als de groene specht en de nachtzwaluw. Bij een teveel aan ammoniak nemen braam en brandnetels de plaats in van bijzondere soorten. Maar ook heide is gevoelig: bij teveel aan stikstof en zure neerslag maakt de paarse struikheide plaats voor gras.
De organisaties vinden het onbegrijpelijk dat de overheid enerzijds miljoenen uitgeeft om beschadigde natuur te herstellen en aan de andere kant met het nieuwe beleid toelaat dat de soortenrijkdom blijft teruglopen door te veel aan ammoniak. Op deze manier blijft het dweilen met de kraan open.
Nadere inlichtingen:
Gijs Kuneman: 030 - 2348263 (06 54342832 )
Marijke Brunt: 030 - 2331 328, (privé 030 - 2316169)
---- --