APS TRANSFERPUNT JONGEREN
Lesje geleerd; meer klachten over geweld bij Onderwijstelefoon
Sommige kinderen gebruiken hun schooltijd vooral om medeleerlingen een lesje te leren.
Dat blijkt opnieuw uit het jaarverslag van de Onderwijstelefoon 2002 Lesje geleerd?!
Uit een vergelijking van de gespreksgegevens Onderwijstelefoon 2001-2002 blijkt, dat het aantal vragen over lichamelijk en geestelijk geweld met 10% is toegenomen.
Conform de boventitel van de Onderwijstelefoon, Niet veilig op school, werd in 2002 totaal 1057 maal (32%) gebeld/gemaild met (seksueel) geweldservaringen en discriminatie.
Van de totaal 2381 geregistreerde gesprekken, gingen 594 over pesten op school.
De Onderwijstelefoon geeft bellers/e-mailers die worstelen met pesten en onveiligheid op school, informatie over de stappen die zij binnen en buiten school kunnen nemen.
De Onderwijstelefoon heeft zijn dienstverlening in de loop van 2002 verbonden aan de interactieve site www.pestweb.nl. Deze site biedt naast een pesttest en informatie, persoonlijk advies bij pesten en geweld op school.
Pestweb wordt druk bezocht door gepeste leerlingen en hun bezorgde ouders en leerkrachten.
Het telefoonteam van de Onderwijstelefoon, voerde niet alleen veel gesprekken over pesten, maar was tevens zelf het doelwit van pesterijen. Vooral nadat de lijn in januari 2002 opnieuw open was gesteld voor mobiele bellers.
Van het totaal 13666 telefoontjes die over 2002 binnenkwamen, waren 83% grappenmakers en afhakers. De Onderwijstelefoon heeft hieruit lering getrokken en opnieuw de lijn voor mobiele bellers geblokkeerd.
Bellers die te maken hebben met pesten of andere vormen van onveiligheid kunnen op schooldagen terecht bij de Onderwijstelefoon telefoon: 0800-1608 van 1200-1700 uur of op onderwijstelefoon@aps.nl. Op de website www.aps.nl/onderwijstelefoon kunnen leerlingen terecht voor informatie, een kant en klare spreekbeurt en gratis posters. Op de site kunnen leerlingen elkaar ook handige adviezen geven om het hoofd te bieden aan onveilige situaties op school.
De Onderwijstelefoon werd in 1995 geïnitieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschappen in het kader van de campagne de Veilige school.
De Onderwijstelefoon is een hulplijn voor ouders, leerlingen en personeelsleden uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het APS in Utrecht is uitvoerder van de Onderwijstelefoon.
Noot voor de redactie (