Socialistische Partij

Bericht uit Cancun - 10 september 2003

Boeren protesteren tegen WTO

Op 10 september demonstreren boeren uit Mexico en andere landen tijdens de WTO-top in Cancun tegen het vrijhandelsbeleid. De demonstratie maakt deel uit van een internationale actiedag van kleine boeren.

Vanuit het centrum van Cancun trekt een bonte stoet van boeren en boerinnen vergezeld van solidaire vakbondsactivisten en anders-globaliseerders richting de zone waar de WTO-top plaats vindt. Zover komt de demonstratieve tocht echter niet. Al in de stad zelf blokkeert de politie de route zodat de ministers een leerzame dialoog met de boeren mis lopen. De boodschap van de boeren laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Op vele spandoeken stonden leuzen als 'Voor een rechtvaardige wereld en voor gerechtigheid'. De Koreaanse delegatie roept op de landbouw uit de WTO-wetgeving te halen. De Afrikanen lopen met borden 'Africa is not for sale'.

De meeste van de 5.000 deelnemers, die in simpele tentjes overnachten, zijn afkomstig uit Mexico. Dat er niet meer boeren demonstreren, heeft te maken met het feit dat de politie massa's boeren die aan het protest deel willen nemen onderweg tegen heeft gehouden.

Landbouw is binnen het hele WTO-gebeuren het belangrijkste thema. Ontwikkelingslanden eisen van de VS en de EU dat zij de afspraken van Doha nakomen. Zij zijn het beu dat zij gedwongen worden hun markten open te stellen, terwijl de ontwikkelde landen zich het recht voorbehouden om hun markten te beschermen.

Voor zover de Mexicaanse boeren ooit illusies hadden over handelsliberalisering, zijn ze die inmiddels wel kwijt. Ze hebben namelijk de nodige ervaring opgedaan met de North Atlantic Free Trade Agreement (NAFTA) dat dertien jaar geleden tussen de VS, Canada en Mexico is afgesloten. Als gevolg van dat akkoord is een groot deel van de Mexicaanse landbouw weggevaagd. Kleine boerderijen en coöperaties konden het niet bolwerken tegen de grote gemoderniseerde bedrijven uit de VS. Monsanto introduceerde genetisch gemodificeerde zaden waardoor een deel van de boerenstand afhankelijk werden van de agro-business. Als gevolg van de Nafta moest de Mexicaanse grondwet zelfs veranderd worden. Het recht van Indiaanse boeren op collectieve landbouwgronden moest worden geschrapt omdat het in strijd was met het neoliberale uitgangspunt 'de markt regeert'. Indiaanse gemeenschappen eisen sindsdien zeggenschap over hun eigen landbouw op

Tot op het eind verloopt de demonstratie vreedzaam. Ten gevolge van het optreden van de politie loopt de zaak alsnog uit de hand. Ontzetting als een demonstrant zich vooraan bij de hekken doodsteekt. Woede alom als een handjevol demonstranten daarop met stenen gaat gooien. De camera's van de wereldpers draaien opeens op volle toeren.

De anders-globaliseringsbeweging moet zichzelf afvragen of zij toe wil laten dat vreedzame betogingen door een kleine groep verstoord wordt. De negatieve publiciteit brengt het streven van de meerderheid van mensen die actief zijn in de strijd voor een andere wereld in diskrediet. Het verzwakt hun pogingen om aandacht te vestigen op de alternatieven voor het desastreuze neoliberale beleid. Het Mexicaanse journaal doet waar ik bang voor was. Alleen de beelden van de rellen halen het nieuws.

René Roovers