ANBO

Utrecht, 10-09-2003
Sollicitatieplicht van maximaal één jaar voor 57,5 -plussers bespreekbaar
ANBO, Unie KBO, PCOB, NISBO en NVOG (samen ruim 650.000 leden), verenigd in het CSO, denken constructief mee met de overheid bij het zoeken naar oplossingen voor de gevolgen van de slechte economische situatie. Een sollicitatieplicht van maximaal één jaar na ontslag voor mensen boven de 57,5 jaar is voor de ouderenorganisaties bespreekbaar. Tegelijk zien zij grote knelpunten in de voorgenomen kabinetsplannen ten aanzien van prepensioen, VUT en een langdurige sollicitatieplicht voor 57,5-plussers.

Aan een welvaartsvaste AOW als basispensioen voor iedereen (gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging) mag volgens de ouderenorganisaties niet worden getornd. Ook de indexering van pensioenen moet gelijke tred houden met de loonindexering. Hierdoor zijn werkenden en niet meer betaald werkenden solidair met elkaar. De indexering van de pensioenen wordt daardoor niet gekoppeld aan slecht beleid en willekeurige besluitvorming van pensioenfondsen.

Sollicitatieplicht

De invoering van een sollicitatieplicht voor mensen boven de 57,5 jaar is bij slechte economische omstandigheden onzinnig. Het betekent een onnodige druk op mensen die het toch al niet makkelijk hebben. Met de ouderenorganisaties wél te praten over een sollicitatieplicht gedurende het eerste jaar nadat de betaalde arbeid is opgehouden. Ook staan de ouderenorganisaties open voor een sollicitatieplicht als bedrijven en instellingen zich, blijkens onderzoek, daadwerkelijk open stellen voor ouderen. En wanneer werkgevers zich, gestimuleerd door de overheid, inspannen om oudere werknemers een kans te bieden. Hopeloos
Uit contacten van ouderenorganisaties met werkzoekende 50-plussers blijkt hoe absurd de sollicitatieplicht is voor mensen boven de 57,5 jaar. De heer Johan Mildijk (56) uit Apeldoorn is sinds 1 januari 2003 werkzoekend. Hij zoekt stad en land af naar betaalde arbeid maar krijgt voortdurend nul op het rekest. 'Het is echt hopeloos', zegt hij. 'Terwijl het aantal werkzoekenden dagelijks toeneemt en jongeren gedwongen worden een stagebaan aan te nemen, moeten straks ook mensen van 57,5 jaar en ouder solliciteren. Waarom moet iemand zonder realistisch perspectief op een betaalde baan jarenlang gaan solliciteren?'

Ook de heer Martin Goossens uit Diemen bereikt in 2004 de leeftijd van 57,5 jaar. Wegens reorganisatie bij zijn werkgever zit hij al sinds 1998 thuis. Pas in juni 2003 is hij officieel ontslagen. Nu moet hij iedere week minimaal één sollicitatiebrief versturen, maar het resultaat is nihil. 'De reacties van werkgevers zijn voortdurend dat ik het arbeidsproces ontgroeid ben.'

Prepensioen/B>
De ouderenorganisaties zijn ook bereid het gesprek aan te gaan over het op langere termijn intrekken van de fiscale voordelen bij het sparen voor prepensioen. Maar alléén onder de voorwaarde dat er een fatsoenlijke overgangsregeling komt voor werknemers die nu 50 jaar of ouder zijn.
Ook willen de ouderenorganisaties een regeling voor deeltijdpensioen> Tenminste, als er tenminste geen onzinnige voorstellen komen, zoals het op 60-jarige leeftijd vooruit betalen van 5 jaren belasting. Dit plan werd onlangs als proefballon wereldkundig gemaakt. De voorgheffing zou betkenen dat er belasting betaald wordt op het moment dat het pensioeninkomen nog niet is genoten. Een merkwaardig voorstel. De vraag is ook wie het teveel betaalde belastinggeld terug krijgt, wanneer de betaler voortijdig komt te overlijden.

De ouderenorganisaties verwachten dat het kabinet serieus kijkt naar hun voorstellen. De ouderenorganisaties doen een beroep op de redelijkheid van het Kabinet en zijn bereid mee te denken en naar oplossingen te zoeken.