RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0911 Hilversum, 8 september 2003

VIETNAM, DE HERINNERING

- NA DE OORLOG Elf documentaires in de RVU-serie VERGEZICHT - DONDERDAG 11 SEPTEMBER 2003 VAN 00.00 ­ 00.45 UUR, RVU / NEDERLAND 3

Iedere oorlog eist overal en altijd nog dagelijks zijn tol. En, zoals dat nou eenmaal een wetmatigheid is geworden, blijven het de onschuldige burgers die de hoge prijs moeten betalen. Deze zomermaanden brengt de RVU-serie Vergezicht elf documentaires die in het teken staan van het thema "Na de oorlog". Vanavond de laatste aflevering.

Vietnam, de herinnering
Er is veel bekend over het lot en de oorlogstrauma's van de Amerikanen die in Vietnam vochten. Maar hoe zit het eigenlijk met het sociale lot van de Vietnamese oorlogsveteranen? Volgens de officiële herinnering, zoals de staat die graag ziet, hebben vele miljoenen zich opgeofferd voor de bevrijding van het vaderland. Individueel leed, verdriet en verlies worden daaraan ondergeschikt gemaakt.

De herinnering aan de oorlog wordt steeds meer naar de achtergrond verschoven door de razendsnelle hervorming van Vietnam in een 'Wild West economie' onder communistische leiding. De ideologie waar decennia lang voor gevochten is en de herinnering aan de oorlog is voor de jonge generatie geen drijfveer meer om aan hun toekomst te werken. Zij willen geld verdienen en een goed leven krijgen waarin alles mogelijk is.

Dat er wel degelijk heftige ervaringen zijn van oorlogstrauma, verdriet en verlies, beschreef de Vietnamese ex-soldaat Bao Ninh in zijn fictionele ego document 'Het Verdriet van Vietnam'. Hij vertelt over de teloorgang van een onschuldige jeugd door onmetelijke geweldservaringen en de vernietiging van het sociale leven van veteranen na de oorlog.

Veel veteranen worden dagelijks aan de oorlog herinnerd. In deze documentaire vertellen zij over hun oorlogstrauma en de ingrijpende gevolgen van Agent Orange, het chemische bestrijdingsmiddel dat de Amerikanen over grote delen van Vietnam uitsproeiden. Onlangs werd bekend dat er vele miljoenen liters meer van dit dioxine bevattende gif zijn gebruikt dan werd aangenomen. Er zijn ruim 1 miljoen slachtoffers van Agent Orange in Vietnam. Veel kinderen en kleinkinderen van soldaten zijn geboren met de meest afschuwelijke misvormingen en zware handicaps. De ervaringen van de ex-soldaten worden omgeven met citaten uit de oorlogsroman van Bao Ninh.

Regie: Remy Vlek, Nederland 2003

N.B. Op zondagmiddag 14 september van 15.13 ­ 15.58 uur wordt deze documentaire op Nederland 3 herhaald. Op deze dag viert het Medisch Comité Nederland-Vietnam het 35-jarig bestaan met een benefietavond in Carré.
35 jaar Medisch Comité Nederland-Vietnam
Dit jaar bestaat het MCNV 35 jaar en dat wordt gevierd met een benefietavond in Carré op zondag 14 september a.s. Deze avond treden tien bekende Nederlandse artiesten* en de in Parijs wonende Vietnamese muziekgroep Phuong Ca, treden belangeloos op. Tussen de optredens zijn er informatieve filmpjes over Vietnam en over het MCNV. De opbrengst komt ten goede aan projecten voor kinderen met een handicap in Cao Bang, een provincie ten noordoosten van Hanoi, grenzend aan China.

Het Medisch Comité Nederland-Vietnam (MCNV) begon als een solidariteitsbeweging, ter ondersteuning van de bevolking van Vietnam en solidariteit vormt nog steeds het uitgangspunt van de organisatie. Toen het MCNV in 1968 werd opgericht, ten tijde van de oorlog met de Verenigde Staten, zamelde het geld in voor medicijnen en goederen waarmee de Vietnamese gezondheidszorg werd ondersteund. Ondanks de lange periode van isolement na de oorlog in 1975, slaagde Vietnam erin om de leefomstandigheden in het land geleidelijk te verbeteren. Er werd veel aandacht besteed aan onderwijs en de gezondheidszorg. Maar hulp van buitenaf bleef uit. Het MCNV was één van de weinige organisaties die al tijdens en direct na de oorlog hulp verleende. Gedurende de jaren tachtig verschoof het zwaartepunt in de hulpverlening van het leveren van geneesmiddelen en apparatuur, naar een meer structurele benadering, gericht op het vergroten van de lokale capaciteit en het verbeteren van voorzieningen. Toen het contact tussen Vietnam en andere landen in de jaren negentig in intensiteit toenam, veranderden de sociaal-economische omstandigheden in snel tempo. In de grote steden kwamen steeds meer consumptiegoederen en diensten beschikbaar. Zoals dat vaak gaat bij dergelijke snelle ontwikkelingen, bleef het platteland hierbij achter. Toen andere organisaties naar Vietnam kwamen om hulp te verlenen, richtte het MCNV zich in toenemende mate op afgelegen gebieden waar mensen wonen die niet kunnen profiteren van de nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen. In het midden van de jaren negentig maakte het MCNV in deze gebieden een begin met de invoer van nieuwe programma's naast tuberculosebestrijding en malariapreventie. Zo is er een aanpak ontwikkeld, gericht op het aanmoedigen van mensen om zelf verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan een betere zorg voor gezondheid. Deze manier van werken is inmiddels in verschillende provincies geïntroduceerd en draagt daadwerkelijk bij aan een betere zorg voor gezondheid. De laatste jaren werkt Vietnam in toenemende mate samen met internationale (handelsorganisaties). Meerdere organisaties zijn inmiddels actief om op één of andere manier hulp te verlenen.

Toekomst
Ondanks alle positieve ontwikkelingen, zijn er nog steeds veel gebieden waar mensen arm en achtergesteld zijn. Juist in deze gebieden blijft het MCNV actief. Op het platteland, in de kustprovincies en in de bergachtige gebieden, ver van de grote steden heeft de bevolking te kampen met jaarlijks terugkerende problemen als stormen en overstromingen, maar ook extreme droogte en infectieziekten. Net als in het verleden wil het MCNV de mensen steunen die al het mogelijke doen om hun eigen leven en dat van hun kinderen te verbeteren door hard te werken, enthousiasme en creativiteit.


*The Ashton Brothers, Marijke Boon & Michel Lamers, Hans Dorrestijn & Martin van Dijk, Freek de Jonge, Kees van Kooten, Julya Lo'ko, Huub van der Lubbe, Theo Nijland, Justus van Oel en Hans Teeuwen.

De 22-jarige gehandicapte jongen Nam met zijn grootouders (3e generatie Agent Orange). Foto: Ab Stokvis. Vrij van copyright n.a.v. dit programma