BUSINESS SOFTWARE ALLIANCE

EU copyright-heffingen zal tot 2006 met gemiddeld 500% stijgen

Uitbreiding doen EU copyright-heffingen tot 2006 met gemiddeld 500% stijgen

Studie plakt prijskaartje op de almaar stijgende kosten van heffingen binnen de EU. De BSA vreest dat de industrie, maar vooral de consument teveel gaat betalen.

Brussel - 10 september 2003 - De Business Software Alliance (BSA) heeft een nieuwe studie gepubliceerd over heffingen op intellectueel eigendom, welke olie op het vuur zal zijn ten aanzien van het debat in Europa over de uitbreiding en stijging van de heffingen op digitale 'dragers' en apparatuur. De studie, getiteld 'Economische Impact Studie; uitbreiding van heffingen op thuis kopiëren met behulp van digitale media en apparatuur in Europa', voorspelt een stijging tot 2006 die kan oplopen tot gemiddeld 500% van het totale bedrag dat in 2002 werd geïnd aan heffingen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland. Dat betekent totaal euro 1,5 miljard in 2006 in vergelijking met euro 309,39 miljoen in 2002.
De Europese Commissie werd afgelopen maandag tot actie gemaand tijdens de Digital Rights Management (DRM) conferentie in Brussel. De industrie ziet het als belangrijke taak van de Europese Commissie om gezonde concurrentie in deze cruciale sector te handhaven en om technologische ontwikkelingen te vertalen naar de manier waarop nieuwe heffingsmaatregelen worden ingevoerd.

In Nederland werd in 2002 in totaal euro 18,77 miljoen geïnd aan heffingen op CD-rom's en DVD's die zelf beschreven kunnen worden met digitale data. In 2004 zal dat rond de euro 29,04 miljoen zijn en voor 2006 wordt het op ongeveer euro 41,86 miljoen geschat - een stijging in 4 jaar met meer dan 220%.

De BSA meent dat de studie met name voor de consument en de industrie in Duitsland een nadelig beeld schetst. Daar kunnen de heffingen tot 2006 oplopen met maar liefst 700%, daarbij uitgaande van een aantal omstreden heffingen op Personal Computers en andere digitale apparatuur, die reeds zijn aangekondigd.

'Eerlijk gezegd lijkt er geen enkele manier te zijn om de EU te helpen met het behalen van de gestelde doelen in de Lissabon Strategie', zegt Francisco Mingorance, European Director van de Business Software Alliance. 'Hoe kan Europa binnen 10 jaar de nummer één kenniseconomie zijn als de technologische sector tegelijkertijd om de oren wordt geslagen met heffingen - kosten voor zowel de bedrijven in de sector als voor de consument'.

De resultaten van de studie tonen aan dat de EU serieus moet gaan nadenken over Digital Rights Management - een moderne, technische, maar consument-vriendelijke oplossing om de eigenaren van copyright-rechten te betalen voor hun content. 'DRM biedt een manier om gebruikers van internet content exact te laten betalen voor wat ze gebruiken - niet meer en niet minder.' Dat creëert ook duidelijkheid voor de consumenten; de werking die van de stijgende heffingen uitgaat is verwarrend voor consumenten en vervaagt voor hen de lijn tussen het maken van legale kopieën en piraterij - consumenten gaan er van uit dat de verschillende heffingen die ze betalen op hun apparatuur, hen de mogelijkheid bieden ongelimiteerd te kopiëren en aan file-sharing te doen.

De technologie-industrie vreest dat Duitsland een gevaarlijk precedent zet voor landen die de binnenkort tot de EU gaan toetreden. Mingorance vervolgd: 'We zien een dramatische stijging van de heffingen op intellectueel eigendom binnen Europa's zogenaamde 'kenniseconomie'. Dit plaatst ons in een lastig pakket als we naar de wereldwijde markt kijken; hoe kunnen we als Europa concurreren op deze wereldmarkt als onze kosten blijven stijgen?'

De onderzoeksresultaten en het gehele rapport zijn terug te vinden op de BSA website - http://global.bsa.org/eupolicy

Over de BSA

Wereldwijde leden van de BSA zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Bentley Systems, CNC Software/Mastercam, Compaq, Dell Computers, Entrust, IBM, Intel, Intuit, Macromedia, Microsoft, Network Associates, Novell, Sybase, Symantec en UGS. Lokale leden zijn Aladdin Knowledge Systems, ESP Consulting and Services, Microstar, Stichting OWG, WRQ Software. BSA websites: www.bsa.nl, www.bsa.org en www.softwarepiraterij.nl. De BSA Hotline is gratis te bereiken op 0800
- 8998566. E-mail: infoNL@bsa.org

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Martijn Bruil, Burson-Marsteller
Tel: 070 362 4861
E-mail: martijn.bruil@nl.bm.com

10 sep 03 17:05