Nuon bedrijfsresultaat eerste halfjaar 2003 ¤ 202 miljoen
10 september 2003
Hoofdpunten halfjaarbericht:
· Bedrijfsresultaat met ¤ 202 miljoen, vóór incidentele posten, op gelijk niveau als eerste helft 2002
· Omzet +7% naar ¤ 2.476 miljoen (2002: ¤ 2.312 miljoen)
· Nettoresultaat -34% naar ¤ 79 miljoen (2002: ¤ 119 miljoen)
Amsterdam - Het bedrijfsresultaat (EBIT) van energie-onderneming n.v. Nuon, marktleider in de distributie van stroom en gas, is met ¤ 202 miljoen in de eerste helft van 2003 vrijwel gelijk gebleven aan het eerste halfjaar 2002. Vóór incidentele posten - geactualiseerde verplichtingen in relatie tot het sociaal plan en debiteuren - daalde het bedrijfsresultaat met 15% (2002: ¤ 238 miljoen*).
De omzet steeg in het eerste halfjaar van 2003 met 7% tot ¤ 2.476 miljoen (2002: ¤ 2.312 miljoen). De omzet nam vooral toe dankzij een hogere afzet van gas en warmte. Het nettoresultaat over de eerste helft van 2003 kwam uit op ¤ 79 miljoen (2002: ¤ 119 miljoen), een daling van 34%. De solvabiliteit voor winstbestemming was per 30 juni 2003 vrijwel onveranderd 45% (2002: 44,5%). Als gevolg van een goede kasstroom over de laatste twaalf maanden nam de netto schuldpositie per 30 juni 2003 met ruim ¤ 250 miljoen af tot ¤ 2.221 miljoen (30 juni 2002: ¤ 2.472 miljoen).
Nuon-bestuursvoorzitter Ludo van Halderen:
'Goede voortgang met op orde brengen van de onderneming'.
Naar aanleiding van de halfjaarcijfers zei Nuon-bestuursvoorzitter Ludo van Halderen: 'De resultaten laten zien dat we goede voortgang boeken bij het op orde brengen van de onderneming. Onze klant- en bedrijfsprocessen zijn in het eerste halfjaar verder verbeterd. Ook in het tweede halfjaar zullen we daaraan voortvarend verder werken. De effecten van deze inspanningen zullen naar verwachting in 2004 voluit zichtbaar worden. De facturering aan huishoudens en bedrijven verloopt inmiddels duidelijk beter. De achterstanden in de facturering aan bedrijven, als gevolg van de opening van de zakelijke markt, vorig jaar, en de daaruit voortvloeiende sectorbrede problemen, zijn nog niet geheel weggewerkt maar wel verminderd. De inzet van ICT binnen het bedrijf verloopt efficiënter. Als gevolg van verbeterde bedrijfsprocessen daalden de uitgaven voor personeel en materiaal. Daarnaast zijn we een programma gestart dat onze operationele kosten in de komende jaren op een structureel lager niveau zal brengen. We gaan onze organisatie verder versterken met de aangekondigde invoering van de divisiestructuur, waardoor we slagvaardiger, efficiënter en goedkoper kunnen werken. Onze onderneming wordt daardoor ook transparanter, wat de financieel-administratieve controle ten goede komt. Vanuit de divisiestructuur blijven we werken aan de voorbereidingen voor een succesvolle opening van de volledig vrije consumentenmarkt en een betere performance in de zakelijke markt.'
Omzet consumentenmarkt conform verwachting
Nuon ligt op schema om op de oorspronkelijke datum van 1 januari 2004 gereed te zijn met de noodzakelijke aanpassingen van werkprocessen en systemen. Vanwege het uitstel tot 1 juli 2004 zal een aanvullende ketentest nodig zijn. De projectorganisatie, die zich binnen Nuon richt op de vrije markt, zal tot medio 2004 op sterkte blijven.
De omzet in de consumentenmarkt ontwikkelde zich in het eerste halfjaar conform verwachting. De facturering aan Nuon's 2,7 miljoen retailklanten is in de eerste zes maanden op orde geweest: achterstanden deden zich niet voor.
De groei van de vraag naar groene energieproducten vlakt in Nederland af. Medio 2003 gebruikt circa 34% van de Nederlandse huishoudens (1,8 miljoen) groene energie. Nuon heeft met haar producten Nuon Natuurstroom en Nuon Groenstroom een marktaandeel van circa 30% (550.000 huishoudens). Gerekend vanaf ultimo 2002 betekent dit een groei van circa 100.000 gebruikers van Nuon Groenstroom en Nuon Natuurstroom.
Omzet zakelijke markt hoger dan verwacht
De omzet in de zakelijke markt kwam over de eerste helft van 2003 hoger uit dan verwacht vanwege een gunstige ontwikkeling van de gasafzet. Ten aanzien van de levering van stroom kenmerkte de vrije zakelijke markt zich door margedruk en onzekerheden met als gevolg hoge energieprijzen en daardoor uitstel van energie-inkoop. Nieuwe stroomproducten zoals Nuon Market Watch en Nuon Market Reprice, die klanten in staat stellen in te stappen op het moment dat de energieprijs laag is, zorgden ondanks snel wisselende energieprijzen voor een relatief stabiel marktaandeel van Nuon Business.
In 2002 zijn factureringsachterstanden ontstaan door sectorbrede problemen rondom het vrijkomen van de zakelijke markt. Deze achterstanden zijn inmiddels, door gerichte acties verminderd. Ultimo juni 2003 was de achterstand ten opzichte van eind 2002 met circa 30% teruggelopen naar ¤ 118 miljoen.
Aantal storingsminuten in netwerk licht toegenomen
Continuon Netbeheer meet de beschikbaarheid van het netwerk over een tijdvak van 12 maanden. Over geheel 2002 was de beschikbaarheid van het netwerk vrijwel 100% (99,994%), waarbij het aantal storingsminuten per klant 30,2 minuten beliep. Over het 12-maands tijdvak juli 2002 tot en met juni 2003 bleef de beschikbaarheid boven de 99,99%; het aantal storingsminuten per klant nam licht toe tot 33,6 minuten, mede vanwege een grote storing in februari in Nijmegen. Continuon Netbeheer beheert 94.000 km elektriciteitsleidingen en 35.000 km gasleidingen met in totaal 2,7 miljoen elektriciteitsaansluitingen en 2,1 miljoen gasaansluitingen.
Voorgenomen overname Reliant
Op 19 februari 2003 kondigde Nuon het voornemen aan tot volledige overname van Reliant Energy Europe B.V., de 100% houdstermaatschappij van Reliant Energy Power Generation Benelux B.V. , eigenaar van de voormalige UNA-centrales. De overname is in afwachting van goedkeuring door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Financieringsstructuur en kredietbeoordeling
Als gevolg van een goede kasstroom over de laatste twaalf maanden nam de netto schuldpositie per 30 juni 2003 met ruim ¤ 250 miljoen af tot ¤ 2.221 miljoen (30 april 2002: ¤ 2.472 miljoen).
Standard & Poor's beoordeelt Nuon's lange termijn kredietwaardigheid op A+. De korte termijn rating is A-1. Moody's Investors Service beoordeelt Nuon's rating op A1. De P-1 korte termijn rating is onveranderd. Beide maken een voorbehoud - resulterend in een 'negative outlook' - in verband met de voorgenomen mogelijke overname van de Reliant-activiteiten in Nederland.
Nuon heeft twee gecommitteerde kredietfaciliteiten, een kortlopende faciliteit van 500 miljoen (verval april 2004) en een langlopende faciliteit van ¤ 1 miljard (verval eind 2007). Beide faciliteiten zijn nog niet gebruikt. Voor de voorgenomen overname van Reliant wordt verwacht dat de langlopende faciliteit en het European Commercial Paper programma zullen worden aangewend. De lange termijn herfinanciering zal waarschijnlijk plaatsvinden via het European Medium Term Note programma.
Vooruitzichten 2003
De Raad van Bestuur van Nuon heeft vertrouwen in de goede resultaten van de ingezette ontwikkelingen, waaronder de divisiestructuur, de verbeterde facturering en de versterkte administratieve controle. De Raad spreekt geen verwachting uit over geheel 2003, mede gezien de sterk wisselende marktomstandigheden, te verwachten uitkomsten van onderzoeken naar de waardebepaling van bepaalde deelnemingen in het buitenland en mogelijke wijzigingen in de portfolio.
Profiel Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met haar producten en diensten bijna 3 miljoen klanten bedient in Nederland en het buitenland. Nuon is koploper in duurzame energie. Gestreefd wordt naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten en milieu en maatschappij. De bedrijfsopbrengsten in 2002 bedroegen ¤ 4,7 miljard. Bij Nuon werken ruim 10.000 mensen. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Friesland en de gemeente Amsterdam.
Disclaimer
Dit persbericht bevat vooruitzichten over de toekomst van Nuon, die gebaseerd zijn op huidige inzichten. Het eindresultaat kan hiervan afwijken door invloed van factoren buiten de invloedssfeer van de onderneming.
* vanwege de vergelijkbaarheid met het eerste halfjaar van 2002 is in de cijfers over deze periode een bijzondere bate van ¤ 59 miljoen niet meegenomen (zie Nuon Jaarverslag over 2002, pagina 34).
Nuon