Landelijke Studenten Vakbond


t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Invoering BaMa problematisch

Utrecht, 8 september 2003 - Het schort aan persoonlijke voorlichting aan studenten en goede overgangsregelingen, bovendien is er onduidelijkheid omtrent de masterprogramma's. Dit blijkt uit de vandaag verschenen evaluatie van de invoering van de bachelor-masterstructuur door de Onderwijsinspectie. Deze conclusie strookt met de bevindingen van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Het is tijd om deze problemen serieus te nemen, zo vindt de LSVb.

De LSVb vindt het zorgelijk dat de problemen rond bachelor-master door instellingen weggewimpeld worden als 'kinderziektes'. Universiteiten en hogescholen moeten zich harder inspannen de problemen op te lossen en het ministerie van OC&W moet hier meer druk op zetten. De LSVb probeert de problemen met de overgang en de invulling van de BaMa al langer onder de aandacht van de beleidsmakers te brengen. Het ministerie stelt echter dat het slechts plaatselijke problemen betreft, terwijl de hoger onderwijs-instellingen claimen geen geld voor verbetering te hebben. Zo laten zij beiden de zaken op hun beloop.

Tachtig procent van de opleidingen is direct overgestapt naar de BaMa-structuur, zonder dat er gedegen (overgangs-) programma's klaar lagen. De LSVb wijt de ontstane problemen aan overhaast en onzorgvuldig beleid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vaak grote onduidelijkheid over de invulling master bestaat. Ook de overgangsproblemen van studenten, die verplicht moeten overstappen op de BaMa, zijn de hoger onderwijs-instellingen opleidingen direct aan te rekenen. Studenten hebben namelijk het recht om hun oude programma af te maken. Als instellingen zich daar werkelijk iets aan gelegen zouden laten liggen, zouden de problemen rond de BaMa-invoering nooit zijn ontstaan. Verder doen instellingen veel te weinig moeite om studenten goed voor te lichten.

Naast de overgangsproblemen en de slechte voorlichting signaleert de LSVb, op basis van eigen grootschalig onderzoek, dat van de flexibilisering weinig terecht komt. Masters blijven erg gesloten voor mensen die niet van de 'eigen' bachelor komen en, maar worden ook minder toegankelijk voor de studenten van de bijhorende bacheloropleiding. "De zo gewenste mobiliteit van studenten komt op deze manier niet van de grond", aldus LSVb-vice voorzitter Jurjen van den Bergh. "Doordat de bachelor vaak slecht aansluit op de master wordt het nog moeilijker om gewoon in vier jaar af te studeren."



Landelijke Studenten Vakbond