Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech minister Dekker bij opening manifestatie Heilige Huisjes 03 en start van ICEB op zaterdag 6 september 2003

Beste standhouders en bezoekers,

Begeesterde eigenbouwers, eigenzinnige architecten, innovatieve aannemers en voortrekkers bij overheden. Zij hebben de manifestatie Heilige Huisjes doen uitgroeien tot een spraakmakend jaarlijks evenement. Particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw is voor woonconsumenten én woonproducenten steeds meer gaan leven. Het is mij daarom een genoegen de derde editie van Heilige Huisjes in het NAI te mogen openen. Temeer daar we vandaag ook het startsein geven voor de consumentendesk en de website van het InfoCentrum EigenBouw, het ICEB. (Oproep aan gemeenten)

Het particulier opdrachtgeverschap, kortweg PO, mag zich dan in een groeiende belangstelling verheugen, gemeenten zijn nog vaak huiverig voor ruimhartige uitgifte van vrije kavels. Angst voor tijdrovende bouwaanvragen, `Belgische toestanden', nadelige gevolgen voor de gemeentekas en gebrek aan `bouwclaimvrije grond' houden het aanbod van vrije kavels krap. Ik roep het nieuwe InfoCentrum en alle ervaren eigenbouwers dan ook op om aarzelende gemeenten de voordelen van eigenbouw voor te houden. De gemeenten zelf wens ik lef en daadkracht.

Het bouwproces verloopt bij PO doorgaans niet moeizamer dan bij projectontwikkelaars. Waar eigenbouwers onvoorziene hobbels moeten nemen zijn zij er achteraf in ieder geval positiever over. PO is ook niet uitsluitend weggelegd voor bemiddelde burgers. Waar de vraag naar duurdere kant-en-klare cataloguswoningen uitvalt, zijn er kansen voor initiatiefrijke woonconsumenten. Zij kunnen voor de realisatie van hun ontwerp, of dat van een catalogusbouwer, een scherpe prijs bij aannemers bedingen.

Veel consumenten willen overigens niet meer dan keuze in het uiterlijk van de buitenkant, de indeling van de woning of de plaats van de keuken. En daar is niks mis mee. Maar de particuliere opdrachtgever maakt in principe alle keuzes rond zijn nieuwe huis zelf: van de plaatsing op de kavel tot het ontwerp en de keuze van de aannemer.

(brede doelstelling)

Voormalig Staatssecretaris Remkes schreef in de Nota Mensen, Wensen, Wonen te streven naar 33 procent puur PO in alle nieuwbouw vanaf 2005. Ik stel mij nadrukkelijk achter dat cijfer. Ik denk wel dat het enigszins is losgeraakt van de bredere doelstelling van méér zeggenschap voor de woonconsument en méér diversiteit in nieuwbouwwijken. En dat dan niet alleen in grootschalige VINEX-projecten, maar ook in kleinschalige dorpsuitbreidingen en stedelijke vernieuwingsgebieden. In die brede benadering passen allerlei vormen van individueel en collectief particulier opdrachtgeverschap, maar bijvoorbeeld ook cascobouw en consumentgerichte projectontwikkeling.

Eén ding is zeker: succesvolle eigenbouw komt alleen van de grond als de koper een kavel heeft, als hij weet wat hij wil en wat er bij het bouwen van een huis komt kijken. Een ondernemend eigenbouwer komt daar wel uit. Desnoods met hulp van een commercieel bureau. Dat ben ik eens met de Utrechtse professor Hooimeijer die zich daarover onlangs in Cobouw uitsprak. Zijn mening dat een infocentrum eigenbouw daarom overbodig is, deel ik echter niet.

(ICEB neemt stokje over)

Het informatiepunt is er immers niet alleen voor de bemiddelde eigenbouwer. Het is er ook voor de woonconsument die eigenbouw kiest om de kosten te drukken. Voor gemeenten die zekerheid zoeken in hun grondbeleid voor vrije kavels. Voor groepsinitiatieven en voor bewoners die willen meedoen in PO-projecten in de stad en de stedelijke vernieuwing. Een thema waarvoor in deze editie van Heilige Huisjes extra aandacht is. Zij allen zijn op zoek naar goede voorbeelden, willen zien waar en hoe droomhuizen worden gebouwd.

Bij de voorbereiding van het ICEB is niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn uitgebreide enquêtes gehouden onder potentiële eigenbouwers, gemeenten en anderen. Alle vragen en wensen rond PO zijn zorgvuldig in kaart gebracht. Uiteindelijk is niet gekozen voor een compleet nieuw instituut met een aparte staf en kantoor. Het ICEB is feitelijk een `virtueel centrum' geworden, bemenst door vier gerenommeerde kennisinstellingen op dit vlak.

Het zijn Architectuur Lokaal - specialisten in architectuur en welstandsbeleid, het Bouwcentrum Expo - met de digitale kavelbank, de SEV - met kennis van collectief bouwen en proefprojecten en de Vereniging Eigen Huis die de consumenten-infodesk beheert.

Vandaag openen we dus niet alleen de internetsite en het telefonisch steunpunt van het Infocentrum Eigenbouw (ICEB). Jarenlang opgebouwde kennis bij eigenbouwers en gemeenten met projectervaring komt beschikbaar voor een breed publiek. Het ICEB neemt daarmee vanaf nu het stokje over van VROM waar het gaat om kennisoverdracht en het stimuleren van nieuwe ideeën en initiatieven op het gebied van PO.

(slot: VROM trekt zich niet terug)

Dit betekent niet dat VROM zich helemaal terugtrekt van dit terrein. Onlangs zijn de voorbereidingen gestart voor een convenant over grondprijzen bij kavelbouw. Naar het voorbeeld van een dergelijke afspraak voor projectontwikkeling tussen rijk, gemeenten en ontwikkelaars, zoekt VROM nu een overeenkomst over de prijssystematiek bij gronduitgifte voor particulier opdrachtgeverschap en cascobouw.

Daarnaast krijgen gemeenten binnenkort, dankzij een wetswijziging vanuit VROM, de mogelijkheid om via exploitatievergunningen bepaalde delen van bouwlocaties te reserveren voor bijvoorbeeld eigenbouw op vrije kavels.

Tenslotte zijn onlangs vanuit het innovatieprogramma IPSV plannen en projecten voor PO in de stedelijke vernieuwing doorgelicht. Ik hoop op positieve uitkomsten die straks in de best practices-lijst van het ICEB een stimulerende rol zullen spelen voor nieuwe PO-plannen in stedelijk gebied.
Ik wens de organisaties die het Infocentrum dragen - maar vooral de eigenbouwers - veel succes.