Ingezonden persbericht

PERSBERICHT: CDA & VVD kunnen niet langer om referendum heen

Amsterdam, 8 september 2003

De Jonge Democraten vinden dat het CDA en de VVD niet langer kunnen blijven draaien om het wel of niet houden van een referendum over de invoering van een Europese Grondwet. Naast het positieve advies van de Raad van State aangaande het wetsvoorstel van D66, Groen Links en PvdA, toont de onlangs in opdracht van het kabinet gehouden "Belevingsmonitor" aan dat 80% van de Nederlandse bevolking dat referendum wil.

Over het wel of niet houden van een referendum over de invoering van de Europese Grondwet bestaat binnen de VVD grote verdeeldheid en het CDA is faliekant tegen. De Jonge Democraten vinden dat beide partijen de uitkomst van de in opdracht van kabinet gehouden "Belevingsmonitor" niet naast zich neer kunnen leggen. Deze uitkomst wordt ook gesteund door een positief advies van de Raad van State inzake het wetsvoorstel van D66, Groen Links en PvdA.

De Jonge Democraten willen dat alle Europeanen zich in één referendum gelijktijdig kunnen uitspreken over een Europese Grondwet. Hiermee willen zij bereiken dat de Europese Unie er één wordt van en voor de Europese burger. Dit referendum zou tegelijk plaats moeten vinden met de Europese parlementsverkiezingen op 10 juni 2004. Met één referendum voor alle Europese ingezetenen wordt een begin gemaakt met een door de Jonge Democraten zeer gewenste democratisering van de Europese politiek.

Vincent Verkoelen, Landelijk Voorzitter van de Jonge Democraten: "Én de Raad van State én de schreeuw om een referendum van 80% van de bevolking, dat kunnen de coalitiepartners nooit naast zich neerleggen!"


---


Ingezonden persbericht