Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 166
Datum: 08-09-2003

Bureau Jeugdzorg los van Stichting
JEUGDZORG FRIESLAND

OP 1 JULI 2003 IS HET BUREAU JEUGDZORG ONDERGEBRACHT IN EEN ZELFSTANDIGE STICHTING BUREAU JEUGDZORG. TOT 1 JULI 2003 MAAKTE HET BUREAU JEUGDZORG ONDERDEEL UIT VAN DE STICHTING JEUGDZORG FRIESLAND. Het Bureau Jeugdzorg vormt de toegang voor ouders en kinderen die hulp of zorg in de jeugdhulpverlening nodig hebben. Jeugd Zorg Friesland levert de jeugdhulpverlening die door het Bureau Jeugdzorg wordt vastgesteld.

De aanleiding voor de splitsing is de Wet op de Jeugdzorg, die op 1 januari 2004 wordt ingevoerd. Deze wet verlangt dat het Bureau Jeugdzorg in stand wordt gehouden door een aparte en onafhankelijke stichting die er enkel en alleen is voor het Bureau Jeugdzorg. De kern van de nieuwe wet is om door samenhang en samenwerking te komen tot een optimale hulpverlening, steun en begeleiding aan jongeren.

Per 1 januari 2004 wordt de taak van het Bureau Jeugdzorg anders. Het Bureau Jeugdzorg nieuwe stijl wordt in de toekomst de toegangspoort tot de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten. Het Bureau Jeugdzorg nieuwe stijl werkt onafhankelijk van de instellingen (zorgaanbieders) die de noodzakelijke hulp moeten verlenen. Zorgaanbieders zullen voor de nieuwe Wet op de Jeugdzorg gevraagd worden hun aanbod te beschrijven in hulpverleningsprogramma's, zodat voor hulpvragers duidelijker wordt welke hulp de instellingen te bieden hebben. Als het belang van de jongere ermee gediend is, verrichten de instellingen in de verschillende sectoren in samenhang hun werk.

In de nieuwe Wet op de Jeugdzorg hebben provincies een regierol in de jeugdzorg. Naast het Bureau Jeugdzorg en het aanbod van zorgaanbieders is het plan om tot steunpunten 0-25 jaar in de gemeenten te komen. Dit is bedoeld om de (brede) jeugdzorg zo goed mogelijk te laten verlopen. Bij de steunpunten 0-25 jaar kunnen jeugdigen en opvoeders snel en adequaat informatie krijgen. Bovendien kunnen de steunpunten 0-25 jaar een belangrijke rol spelen in de samenwerking tussen instanties zoals onderwijs, welzijn, arbeids-toeleiding, kinderopvang. Het is de bedoeling dat het Bureau Jeugdzorg en de steunpunten 0-25 jaar in de toekomst de toegang tot de (brede) jeugdzorg vormen.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --