De Unie


Delta Lloyd NV: Actualiteiten

8 september 2003 - Na het afronden van de CAO-onderhandelingen voor de eerste Concern-CAO van Delta Lloyd, is het betrekkelijk stil geweest van onze kant. Door middel van deze circulaire willen wij u informeren over een aantal actualiteiten die op dit moment binnen Delta Lloyd spelen. Daarnaast zijn wij op zoek naar leden die namens De Unie een actieve rol binnen Delta Lloyd willen vervullen en zitting willen nemen in het bestuur van de Bedrijfsledengroep.

Actualiteiten

* Bonden zijn geïnformeerd over het feit dat door het tegenvallende operationele resultaat van het afgelopen halfjaar, Delta Lloyd twee acties heeft ingezet, te weten kostenbesparing en margeverbetering. De kostenbesparing heeft zijn directe invloed op het personeelsbeleid. Er worden weinig mensen aangenomen, slechts een uitzondering wordt gemaakt voor trainees. Verder is men bezig het aantal externen te verminderen.

* De outsourcingstrajecten van ICT en het Facilitair bedrijf hebben onze speciale aandacht. Ten aanzien van beide trajecten geldt dat wij reeds op dit moment afstemmingsoverleg met de COR voeren over onze respectievelijke taken en verantwoordelijkheden in de trajecten. Uitgangspunt voor medewerkers die door deze (en vergelijkbare) trajecten worden getroffen is dat het Concern Sociaal Plan op hen van toepassing is en dan met name hoofdstuk 5 dat gaat over aanspraken in geval van outsourcing. Onder 5.3 van het Concern Sociaal Plan is opgenomen dat het mogelijk is dat er tussen bonden en Delta Lloyd per specifiek outsourcingstraject naast de bestaande regelgeving aanvullende afspraken worden gemaakt, indien de situatie daarom vraagt. Wij willen reeds nu aan de betrokken medewerkers vragen om het ons te laten weten als er zaken zijn die niet in het Sociaal Plan zijn geregeld, maar die wel onze aandacht behoeven. Op een later moment zullen wij in samenspraak met de COR de betrokkenen benaderen om te inventariseren of er aanvullende afspraken gemaakt moeten worden.
* Bonden hebben een voorstel gedaan met betrekking tot een alternatief voor de premiespaarregeling. Een integrale versie van ons voorstel kunt u teruglezen op onze internetsite www.unie.nl. Dit voorstel wordt momenteel door Delta Lloyd bestudeerd. Indien partijen op dit punt tot afspraken kunnen komen, dan zullen wij het resultaat daarvan ter stemming aan onze leden voorleggen.
* Als uitvloeisel van de CAO afspraken wordt momenteel met de COR een traject gelopen om een aantal secundaire/tertiaire arbeidsvoorwaarden nieuwe vorm te geven Wij hebben begrepen dat u over de uitkomsten van dit overleg in november schriftelijk nader zult worden geïnformeerd.

* Ten aanzien van de wijze waarop door Delta Lloyd met onze CAO-afspraak over het bijzonder verlof voor doktersbezoek wordt omgegaan loopt op dit moment een discussie tussen partijen. Er wordt gewerkt aan een notitie die een uitleg van de CAO-regeling moet weergeven, waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Nieuwe kaderleden gezocht
Ten tijde van de afgelopen CAO-onderhandelingen bestond er een groep van Unie-kaderleden die actief bij het onderhandelingstraject betrokken was. Nu de eerste Concern CAO van Delta Lloyd een feit is willen wij deze kaderledengroep een permanente status geven. Een groot deel van de bestaande kaderleden heeft aangegeven hun werk te willen voortzetten. Daarnaast willen wij in het kaderwerk geïnteresseerde leden oproepen hun interesse aan ons kenbaar te maken.

Ons idee is om met de kaderledengroep in dezelfde frequentie als het periodiek overleg tussen bonden en Delta Lloyd plaatsvindt, namelijk eens in de twee maanden, de actualititeiten binnen het concern te bespreken en het periodiek overleg met werkgever voor te bereiden. Ook in het komende CAO-traject is voor deze groep een prominente rol weggelegd. De voorstellen waarmee De Unie de onderhandelingen in gaat zullen hier worden vastgesteld en gedurende het onderhandelingstraject zullen zij een belangrijke rol in de besluitvorming krijgen.

Daarnaast zouden wij de leden van deze groep een rol willen geven als eerstelijns belangenbehartiger van Unie-leden binnen het bedrijfsonderdeel waarin zij werkzaam zijn. De wensen en mogelijkheden tot nadere opleiding en scholing ten behoeve van deze rol willen wij met geïnteresseerden nader inventariseren.

Volgens het Huishoudelijk Reglement van De Unie dient bij het vaststellen van de kadergroep een aantal vormvereisten te worden gehanteerd. De Unie-leden die bij Delta Lloyd werkzaam zijn de Bedrijfsledengroep. Uit deze Bedrijfsledengroep (BLG) dient een bestuur te worden verkozen. Met de verkiezing tot BLG-bestuur zal de kaderledengroep binnen Delta Lloyd de formeel vereiste status krijgen.

Wij verzoeken leden die zijn geïnteresseerd in een plek in het BLG-bestuur een e-mail te versturen aan Gerda Koo (koo-g@unie.nl) voor
1 oktober a.s. Gelieve in deze e-mail naast het lidnummer en uw personalia ook een vermelding te maken van het bedrijfsonderdeel waar u werkzaam bent en of u lid bent van een medezeggenschapsorgaan.

Een eerste bijeenkomst voor degenen die zich bij ons aanmelden zal plaatsvinden op 10 oktober 2003 op ons hoofdkantoor te Culemborg. Een aparte uitnodiging zal te zijner tijd aan de betrokkenen worden verstuurd. Op de bijeenkomst van 10 oktober zal de formele verkiezing van het BLG-bestuur plaatsvinden.

Indien u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of opmerkingen heeft, kunt u zich wenden tot ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Daan Leeman
bestuurder

* Intropagina Delta Lloyd NV

maandag, 8 september 2003