D66

Eindelijk pardon voor asielzoekers

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Ursie Lambrechts

03-09-2003 - D66 is tevreden dat er eindelijk een eenmalige regeling komt voor asielzoekers die al jarenlang op een uitslag van hun aanvraag wachten en die inmiddels volledig zijn ingeburgerd. D66 heeft bij de onderhandelingen over het hoofdlijnenakkoord op aangedrongen op een dergelijk specifiek pardon. D66-kamerlid Ursie Lambrechts: Iedereen weet dat D66 liever een nog breder pardon had, voor een grotere groep mensen. Dat is gezien de politieke meerderheden echter totaal onhaalbaar. Dus ben ik blij dat wij door onze regeringsdeelname in ieder geval meer hebben kunnen realiseren dan anders mogelijk was geweest.

Het Paarse kabinet heeft gezorgd voor een nieuwe vreemdelingenwet, die de procedures voor een asielvraag sterk bekort. Maar in Nederland zijn nog veel asielzoekers verstrik in de jarenlange procedures uit de oude PvdA/CDA-wet. Sommige van deze mensen zijn volledig ingeburgerd terwijl zij op de uitslag van hun aanvraag wachtten. D66 vindt het onmenselijk deze mensen alsnog uit te zetten, nu zij hier hun leven hebben opgebouwd. Bovendien, zo stellen de Democraten, is het pardon noodzakelijk om de vastgelopen rechtbanken te ontlasten. Alleen als die de achterstanden van de oude vreemdelingenwet kunnen wegwerken, heeft de nieuwe vreemdelingenwet kans van slagen, zegt Lambrechts.

Gezien de achtergrond van CDA en VVD kunnen wij tevreden zijn, zo stelde Boris Dittrich vast na de onderhandelingen over dit punt van het hoofdlijnenakkoord. D66 was erin geslaagd om eindelijk een pardon te regelen voor een grote groep ingeburgerde asielzoekers die nooit met justitie in aanraking zijn geweest. Ursie Lambrechts: Bovendien blijven wij er bij minister Verdonck op aandringen, dat zij gebruikt maakt van haar discretionaire bevoegdheid voor de meest schrijnende gevallen.

Scebrenica

Lambrechts vindt bovendien dat Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor de vluchtelingen uit Srebrenica die nog in ons land verblijven. Sommige van hen hebben eerst geprobeerd elders in voormalig Joegoslaviƫ een bestaan op te bouwen, maar dat is vaak vanwege ernstige vormen van discriminatie niet gelukt. D66 vindt dat Nederland niet hardvochtig moet omgaan met deze kleine groep vaak ernstig getraumatiseerde mensen, gezien haar eigen rol bij de val van deze veilige enclave.