Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

08-09-2003
Geen grote groepen in schuur

In de monumentale Vlaamse schuur van het Alphense landgoed De Hoevens mag geen groepsaccommodatie komen. Die intensieve verblijfsrecreatie hoort volgens B. en W van Alphen-Chaam niet in dat gebied thuis.

Alphen-Chaam wil alleen meewerken aan de realisatie van één recreatiewoning van maximaal 50 vierkante meter. Dat is voor de eigenaars van het landgoed niet rendabel.

Rustiek

Burgemeester en wethouders eisen ook dat de multifunctionele ontvangst- en educatieruimte in de schuur een kleinschalig karakter krijgt.
De toestemming om zo'n ruimte in te richten is niet gebaseerd op de ontvangst van groepen van zestig personen.
Dat aantal wordt genoemd in het verzoek van de eigenaars van het landgoed, de familie Van der Lande.
De Van de Lande's begrijpen de afwijzing niet. Zij hebben het idee dat het college niet wil begrijpen wat zij voor ogen hebben met de Vlaamse schuur. "Geen normale groepsaccommodatie maar een riante, luxe recreatiewoning met slaapplaatsen voor maximaal vijftien personen. Wij willen hier rustieke activiteiten organiseren die passen bij de sfeer en de rust van het landgoed."
Met de komst van grote groepen personen wordt volgens de gemeente echter het tegendeel bereikt.
De beheerders van het landgoed leggen zich daar niet bij neer. Als de gemeenteraad op 25 september overeenkomstig besluit, gaan ze zeker in beroep. "Wij willen hier geen bussen met ladingen mensen naar het landgoed laten komen.

In stand houden

Maar het moet wel mogelijk zijn dat leden van een ouderenvereniging naar De Hoevens fietsen om hier iets over het landgoed te horen, ook als dat zestig personen zijn", vindt Van de Lande. De Van de Lande's waren ervan uit gegaan dat met het toekennen van de rijksmonumentale status, wat onlangs is gebeurd, er meer mogelijk zou zijn met de Vlaamse schuur. De inkomsten van de ontvangstruimte en vooral van de verblijfsaccommodatie zijn nodig om het cultuur-historische pand dat kort geleden helemaal is gerenoveerd, ook voor de toekomst in stand te houden.

Trekkershutten

"Van de Lande mag al zoveel van ons. Op het landgoed is een natuurkampeerterrein en staan trekkershutten", zegt wethouder L. de Jong-Stabel (GBSV).
Voor het toestaan van verdere economische activiteiten die het landgoed moeten ondersteunen, zou volgens De Jong een landgoederenbeleid nodig zijn.
"Maar dat hebben we niet en gezien de ambtelijke capaciteit zal dat er op korte termijn niet komen", aldus De Jong.
De gemeente Alphen-Chaam heeft diverse landgoederen, zoals Anneville, Luchtenburg, Hondsdonk en Valkenburg op haar grondgebied.