Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Langdurige droogte krijgt evaluatie
Droogtesituatie Brabant noopt tot extra inspanningen
Gedeputeerde Staten gaan met betrokken instanties de afgelopen droogteperiode in Brabant evalueren. Hoewel er geen sprake is geweest van een extreme situatie is wel aandacht nodig voor de gevolgen daarvan. Zeker bij een klimaatsverandering waarin drogere zomers vaker voor zullen komen. Dit laat het college weten in antwoord op een brief van minister Remkes over de aanhoudende droogte. Mogelijke maatregel bij het beschermen van waardevolle natuur is het meer vasthouden van water. Ook zou er aandacht moeten zijn voor vermindering van grondwateronttrekkingen in periodes met extreme droogte. Daarnaast wil het college nagaan welke instrumenten ontwikkeld kunnen worden om het gebruik van leidingwater in een periode van extreme droogte zonodig te kunnen reguleren.
Uit een analyse van een aantal representatieve grondwatermeetpunten blijkt dat er in Brabant sprake is van lage grondwaterstanden, maar dat deze nog geen extreme waarde bereiken. In 1976 en het begin van de jaren negentig was de grondwaterstand nog lager dan nu. Dat heeft te maken met een normale hoeveelheid neerslag in de afgelopen winter en voorjaar.
Ondanks dat er een verbod geldt voor beregening uit oppervlaktewater, staan veel beken en sloten in het zandgebied van Brabant droog. Het toont aan dat aandacht voor het langer vasthouden van water in watergangen noodzakelijk is.
Natuurgebieden
De gevolgen van de droogte voor natuurgebieden lijken vooralsnog mee te vallen. De voorspellingen zijn echter dat de drogere periode frequenter zullen optreden als gevolg van klimaatwijzigingen. Om de natuurgebieden tegen verdere verdroging te beschermen, moet het water minder snel worden afgevoerd. Er moeten maatregelen getroffen worden om water langer vast te houden. Deze maatregelen zijn in veel gebieden van Brabant nog niet uitgevoerd. Door in periodes met een neerslagoverschot meer water vast te houden, is ook in periodes met minder neerslag voldoende water aanwezig.
Drinkwatervoorziening
In de openbare drinkwatervoorziening zijn door de droogte geen capaciteitsproblemen opgetreden. Voor de bereiding van drinkwater wordt in Brabant gebruik gemaakt van grondwater. In perioden met warm en droog zomerweer zal het watergebruik hoger zijn dan gemiddeld. Bij waterproductiebedrijven en het waterleidingnet is echter al rekening gehouden met een dergelijke grotere afname. Dankzij de reservecapaciteit waarin de waterleidingbedrijven bij de aanleg en uitbreiding van hun productie- en distributie-infrastructuur van oudsher voorzien, ontstaat er bij piekverbruiken door onder meer langdurige droogte geen probleem voor de drinkwatervoorziening.
De provincie heeft geen directe wettelijke mogelijkheden om, indien nodig, in te grijpen in het gebruik van leidingwater. In het licht van een klimaatsverandering die meer droogteperiodes met zich mee zal brengen, vinden Gedeputeerde Staten het noodzakelijk om samen met de drinkwatersector nader te onderzoeken hoe wel kan worden opgetreden indien dit noodzakelijk is. Hierbij moet vooral worden gedacht aan maatregelen als het beperken van sproeien van tuinen en het wassen van auto's met leidingwater.
Beregenen
Vanwege de droogte is er veel beregend door de land- en tuinbouw. Een extreem hoog verbruik is niet te verwachten, omdat de droogte pas later in het jaar is opgetreden. Gedeputeerde Staten vinden het wel van belang om in een periode van droogte in waardevolle beekdalen te streven naar een vermindering van beregening uit grondwater. In samenhang met het vasthouden van oppervlaktewater moet het volgens het college mogelijk zijn de watersystemen in de natuurgebieden goed te laten functioneren.