NATIONAAL COMITE 2003


Grootste wip van Europa voor één dag op de Dam in Amsterdam

Utrecht - Op 8 september aanstaande zal een 21 meter lange wip het straatbeeld op de Dam in Amsterdam voor één dag ingrijpend veranderen.
De wip zal enerzijds dienen om de balans tussen mensen mét en mensen zonder handicap te symboliseren. Aan de andere kant geeft de wip uitdrukking aan het feit dat mensen met een handicap of chronische ziekte door de recente kabinetsplannen zoals de ingrepen in uitkeringen en zorgvoorzieningen, 'op de wip zitten'...

De reuzewip is een onderdeel van de start van een Promotiekaravaan, die in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap langs 14 grote steden in Nederland trekt, te beginnen op de Dam in Amsterdam. Onder het motto 'gelijk=gelijk' vraagt de Karavaan aandacht voor gelijkberechtiging en gelijke kansen voor mensen met een handicap of chronische ziekte.

De wip is vervaardigd door het Nederlandse bedrijf Kinderlandschap B.V. uit Ede en is een rolstoeltoegankelijk gemaakt prototype van eenzelfde exemplaar, dat opgesteld staat in het Tilla Durieux park aan de Potsdammer Platz in Berlijn.

Het 21 meter lange, 3,5 ton wegende gevaarte wordt met een speciaal transport en onder politiebegeleiding uit Duitsland naar Amsterdam vervoerd.

Op 8 september, even na 11.00 uur, zal een aantal mensen mét en zonder handicap - onder wie staatssecretaris Ross van Dorp van VWS en andere prominente Nederlanders - op deze reuzewip plaatsnemen, zodanig dat de wip volledig in balans is.

2003 Is het Europees Jaar van mensen met een handicap. Doel van dit Jaar is:

- aandacht vragen voor de nog altijd achtergestelde positie van mensen met een handicap of chronische ziekte en
- het bevorderen van de integratie en gelijkberechtiging van mensen met een beperking in onze samenleving.

Einde persbericht