Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

'gelijk=gelijk'

De Karavaan 'gelijk=gelijk' trekt door Nederland

gelijk=gelijk is het motto van de Karavaan die in dit Europees Jaar van mensen met een handicap van 8 tot en met 23 september 2003 door Nederland trekt. Duizenden mensen mét en zonder handicap, waaronder burgemeesters, lokale gehandicaptenorganisaties, landelijke politici en werkgevers ontmoeten elkaar tijdens inhoudelijke en ludieke actie, sport en spel, voorlichting en voorstellingen én praten samen over het belang van gelijke behandeling. Of je een handicap hebt of niet. Job Cohen, voorzitter van het Nationaal Comité 2003, geeft maandag 8 september op de Dam in Amsterdam het startschot voor de landelijke campagne gelijk=gelijk.

Karavaan trekt door gehele land

Achtereenvolgens slaat de Karavaan zijn tenten op voor één dag op 8 september in Amsterdam, 9 september in Lelystad, 10 september in Leeuwarden, 11 september in Groningen, 12 september in Assen, 13 september in Enschede, 14 september in Rotterdam, 15 september Arnhem, 17 september Kerkrade, 19 september in Den Bosch, 20 september in Alkmaar, 21 september in Utrecht, 22 september in Middelburg en 23 september in Den Haag. In deze steden zal het op de dag dat de Karavaan langskomt, zinderen van de activiteiten.

Gevarieerd programma wijst op rechten van mensen met handicap

In de verschillende steden vindt een gevarieerd programma plaats: voorlichting over de Wet Gelijke Behandeling gehandicapten en chronisch zieken (vanaf 1 december 2003 van kracht), discussie en politiek debat, en quick-scans met direct resultaat over toegankelijkheid van lokale voorzieningen.
Maar ook kleurwedstrijden met alle basisscholen, interactief levend poppentheater, fototentoonstelling DownPower (fotos van jongeren met het Down Syndroom), zinnenprikkelend danstheater (ook voor blinden toegankelijk!), parcours om even te ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn, en een mode-ontwerpwedstrijd voor discogangers in een rolstoel.

Karavaan vormt de start van de Campagne gelijk=gelijk

Tijdens de start van de Karavaan op 8 september in Amsterdam wordt de publiekscampagne gelanceerd onder het motto gelijk=gelijk. Het voornaamste doel van deze campagne is te benadrukken dat mensen met én zonder handicap gelijkwaardig zijn en dus gelijke kansen moeten hebben. Dat lijkt een open deur, maar uit recent gehouden onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau is gebleken dat mensen met een handicap of chronische ziekte op een aantal terreinen letterlijk en figuurlijk nog hoge drempels tegenkomen: op straat, in openbare gebouwen, bij het zoeken van een geschikte beroepsopleiding of bij het vinden van werk, om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

De campagne gelijk=gelijk vormt tevens de opmaat voor de inwerkingtreding van de Wet Gelijke Behandeling gehandicapten en chronisch zieken. Deze wet verbiedt ongelijke behandeling op grond van chronische ziekte of handicap op de werkvloer, in het beroepsonderwijs en in het openbaar vervoer. De campagne gelijk=gelijk wil burgers met en zonder beperking duidelijk maken wat de Wet Gelijke Behandeling inhoudt, welke rechten en plichten de wet kent en wat men kan doen als men zich op de een of andere wijze ongelijk behandeld voelt.

Belangenorganisaties werken samen in het Europees Jaar.

2003 is het Europees Jaar van mensen met een handicap. Het Nationaal Comité, onder voorzitterschap van Job Cohen, geeft vorm en inhoud aan het Jaar. Het werkt hierbij intensief samen met belangenorganisaties als de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en de GGZ-cliëntenorganisaties.

Meer informatie over de Karavaan: Gemma Stätter of Lieke van Grinsven, projectleiders van het Nationaal Comité, bureau 030-2950123, mobiel Gemma: 06-24638485 mobiel Lieke: 06- 24311795.
Of bezoek de website van de Karavaan

Meer informatie over de campagne gelijk=gelijk: Afdeling Communicatie en Ontwikkeling van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) 030-29 66 00. Buiten kantoortijden pieper Jan Troost, voorzitter CG-Raad en bestuurslid Nationaal Comité 06-59594319

Meer informatie over het Europees Jaar van mensen met een handicap 2003:
Ruud van Zomeren, medewerker PR en Communicatie van het Nationaal Comité bureau 030-2950123, mobiel 06-13506342
---