Katholieke Universiteit Nijmegen

´Je weet niet wat je hoort'
Lezingenmiddag over muziekcognitie, 8 september 2003, Nijmegen Maandag 8 september sluiten dr. Peter Desain en dr. Henkjan Honing hun vijfjarig onderzoeksproject af met de Music Mind Machine Lectures. Om dit te vieren zullen vier internationale en gerenommeerde sprekers uit de muziekwetenschap (Music), de psycho-logie (Mind) en informatica (Machine), laten zien wat we inmiddels weten over muziek, over de waarneming en uitvoering daarvan, en hoe muziek met hulp van de computer beter te begrijpen is.
De middag vindt plaats van 13.00 - 17.00 in het Nijmegen Center for Molecular and Life Sciences (NCMLS), Geert Grooteplein 26-28, 6525 GA Nijmegen. De organisatie is in handen van de MMM-groep, de KU Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam, met steun van het NWO-Cognitie programma.

Muziekcognitie is een vakgebied dat zich beweegt op de snijvlakken van cognitie- en muziekwetenschap. De middag is bedoeld voor geïnteresseerden in muziek en wetenschap: bezoe-kers krijgen een indruk van de toekomst van cognitiewetenschap in het algemeen en van mu-ziekcognitie in het bijzonder. Uit elk van de betrokken vakgebieden (muziek-, cognitiewetenschap en informatica) zijn sprekers uitgenodigd. Deze zijn prof. dr. D. Huron (musicoloog, Ohio State University), prof. dr. J. Bharucha (psycholoog, Tufts University), prof. dr. R. Dannenberg (informaticus Carnegie-Mellon University). prof. dr. J.A. Michon (psycholoog, Rijksuniversiteit Leiden) zal het geheel inleiden. Op de afsluitende receptie zal er ook informatie over opleidingen en gerelateerd onderzoek beschikbaar zijn.

Beat inductie, een voorbeeld

Veel mensen zijn zich niet bewust van de ingewikkelde (muzikale) vaardigheden die ze beheersen. Een mooi voorbeeld is beat inductie: de tel meetikken met je voet terwijl je naar de muziek luistert. Een taak die voor de meeste mensen relatief makkelijk is. Deze cognitieve vaardigheid maakt dat mensen samen muziek kunnen maken, ritmes makkelijker kunnen onthouden en naspelen, etc.
In de cognitiewetenschap probeert men te begrijpen waarom dit zo'n relatief eenvoudig taak is voor mensen en vooral, hoe het werkt! Dit wordt gedaan door er een model van te maken in de vorm van een computer programma dat luistert naar de muziek en de beat probeert te tikken zoals mensen die horen.

Muziekcognitie

Beat inductie is een van de onderwerpen die bestudeerd wordt in muziekcognitie onderzoek: een vakgebied waarin musicologen, psychologen en informatici samenwerken. Theorieën over muziek worden geformaliseerd in de vorm van een computerprogramma. Er worden experi-menten met luisteraars en musici gedaan om te zien in hoeverre deze theorieën kloppen en vervolgens wordt vaak de theorie weer aangepast, omdat de werkelijkheid toch weer ingewik-kelder blijkt dan op het eerste gezicht leek.

Aanvullende informatie over de sprekers:
prof. dr. D. Huron: http://www.musicog.ohio-state.edu/Huron/Huron.html

prof. dr. J. Bharucha
http://ase.tufts.edu/psychology/People/Cognitive/bharucha.htm prof. dr. R. Dannenberg http://www-2.cs.cmu.edu/~rbd/ prof. dr. J.A. Michon
http://www.nici.kun.nl/mmm/personal/michon/michon.html 17-7-2003


* site MMM