Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-09-2003
Politieberichten 7/9 13.00 uur t/m 8/9 07.00 uur

Sneek: aanhouding verdachten mishandeling
De man die ervan verdacht wordt op zaterdag omstreeks 18.15 uur een vrouw mishandeld te hebben in een horecagelegenheid aan de Marktstraat heeft zichzelf op zondag om 15.30 uur gemeld bij de politie. Het betreft een 35-jarige inwoner uit Sneek. Om 16.30 uur meldde zich nog een tweede verdachte, een 25-jarige inwoner uit Sneek. Beide verdachten zijn door de politie aangehouden voor mishandeling en zullen verhoord worden. (zie ook berichten 6/9 13.00 uur t/m 7/9 13.00 uur).

Drachten: woninginbraken
Op zondag omstreeks 03.00 uur heeft men in verschillende woningen aan de Veenscheiding geprobeerd in te breken. In twee woningen heeft men daadwerkelijk ingebroken. In een woning werd de voordeur geforceerd en werden mobiele telefoons weggenomen. Hiervan werd aangifte gedaan door de 46-jarige bewoner. In de andere woning is een portemonnee met bankpassen en kleingeld weggenomen, men kwam hier binnen via een openstaand raam. De 69-jarige bewoonster deed aangifte.

Haskerhorne: autoinbraken
Tussen zondag 03.15 en 06.30 uur is er in 13 autos ingebroken. De autos stonden geparkeerd aan de Biesterboschstraat, de Hotze Brouwerlaan, de van Claerbergstraat, het Kerkpad en de Haulsterdyk. Uit alle autos werd een radio/cd-speler weggenomen en uit enkele autos een mobiele telefoon en een routeplannersysteem. In de meeste gevallen werd een portier geforceerd. De meeste eigenaren hebben aangifte gedaan bij de politie. De politie vraagt getuigen die iets gezien hebben van deze autoinbraken zich te melden.

Heerenveen: winkeldiefstal
Op zondag om 13.30 uur kreeg de politie een melding van een winkeldiefstal aan de Trambaan. Winkelpersoneel wees de politie drie mannen aan die iets met de winkeldiefstal te maken zouden hebben. De politie achtervolgde de verdachten en hield ze op de Herenwal staande. Een 22-jarige verdachte uit Leeuwarden had een tas met daarin vier flessen wijn bij zich. Hij bleek twee flessen te hebben afgerekend, de andere twee had hij gestolen. De andere twee mannen bleken niet in de winkel te zijn geweest. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Nes (Ameland): bedreiging, aanhouding verdachte Op zondag omstreeks 16.50 uur deed een 19-jarige inwoner uit Nes aangifte van bedreiging. De aangever toerde met zijn scooter over de Woudweg. Een 32-jarige bewoner van die straat ergerde zich hieraan en pakte een baksteen die hij tegen de scooter van de aangever gooide, daarna kwam de man met een bijl op de aangever af en zwaaide hiermee. Hij raakte het achterlicht van de scooter. Daarop vluchtte de aangever ervan door en belde de politie. De politie heeft de verdachte in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie heeft de bijl inbeslag genomen.

Heerenveen: niet opgeven naam, aanhouding verdachte Op zondag omstreeks 20.00 uur reed de politie door de Crackstraat en zag een bromfietser in het park rijden. Omdat het park een voetgangersgebied is, hield de politie de bromfietser staande en vroeg naar zijn bromfietscertificaat. De bromfietser gaf aan deze niet bij zich te hebben, ook had hij geen identiteitsbewijzen bij zich. Hij wilde zijn naam ook niet geven. Daarop heeft de politie de verdachte, een 18-jarige inwoner uit Heerenveen aangehouden en voor verder verhoor naar het politiebureau meegenomen.

Harlingen: rijden onder invloed
Op zondag om 22.10 uur zag de politie op de Kimswerderweg een 18-jarige automobilist uit Harlingen rijden. De politie hield de man staande voor een blaastest. Hij blies 340 ugl en kreeg daarmee een rijverbod van twee uren opgelegd.

Leeuwarden: diefstal fiets, aanhouding verdachte De politie zag tijdens surveillance op de Vrouwenpoortsbrug een man die verklaarde dat twee mannen die verderop stonden, zijn fiets zojuist hadden gestolen. Daarop sprak de politie de verdachten aan, een van beiden bekende betrokkenheid bij de diefstal. De politie heeft beide verdachten aangehouden, het betreft een 34-jarige en een 39-jarige inwoner uit Leeuwarden. Een van de verdachten schold de politie uit op weg naar het politiebureau.

Sneek: gaslek, ontruiming flat
Op zondag omstreeks 20.15 uur rook een bewoner van een flat aan de Furmerusstraat een gaslucht. De brandweer kwam ter plaatse en constateerde dat onder het kruipluik van de flat de gasconcentratie veel te hoog was. De brandweer ontruimde uit voorzorg de gehele flat, het ging om 96 woningen en 200 bewoners. De politie zorgde voor de afzetting van het publiek en de bewaking van de lege flats. De gemeente zorgde voor transport van de bewoners in bussen naar een sporthal in de buurt. De bewoners werkten goed mee en de ontruiming verliep rustig. Om 01.00 uur bleek uit metingen dat de concentratie van gas weer genormaliseerd was, de woningen werden weer veilig verklaard. Het energiebedrijf doet onderzoek naar de oorzaak van het gaslek.

Joure: aanrijding met letsel
Op maandag om 04.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Rijksweg A7. Een motorrijder was met zijn motor vanaf de richting Heerenveen rechtdoor gereden op de rotonde. Op de motor zat ook nog een passagier. Beide mannen raakten gewond, de bestuurder had gebroken ribben en de passagier had een gebroken knie. De mannen, een 54-jarige en een 19-jarige inwoner uit Hounslow (Engeland), zijn met de ambulance overgebracht naar de Tjongerschans in Heerenveen.

Leeuwarden: autoinbraken
Op maandag om 00.20 uur kreeg de politie een melding van autoinbraken aan de Harlingerstraatweg en de Elisabethstraat. Van beide autos werd een raampje bij het achterportier ingeslagen. Er werd niets meegenomen. Waarschijnlijk is men ervan doorgegaan omdat het autoalarm afging. Beide eigenaren hebben aangifte gedaan bij de politie. De getuigen die de politie hebben gebeld voor de inbraken, hebben een signalement doorgegeven van een mogelijke verdachte van beide autoinbraken. Het zou gaan om een donker getinte man, tussen de 25 en 30 jaar oud, half lang zwart krullend haar tot bijna op de schouders en hij droeg een halflange zwarte jas.

Bureau Communicatie, 0900-8844