Gemeente Amsterdam

Cultuurpark Westergasfabriek open op 7 september
1 september 2003 - Johanneke Helmers
Het Cultuurpark Westergasfabriek opent zondag 7 september z'n poorten met diverse feestelijke activiteiten. De dag zal in het teken staan van kunst/muziek/dans/sport en er is een uitgebreid kinderprogramma. De populaire band De Dijk zal de dag spetterend afsluiten met een gratis live concert!

In het nieuwe park, dat een glooiend karakter kreeg, speelt water een belangrijke rol. Er is een langwerpige speelvijver die uitloopt in verschillende watergebieden, zoals een vijver bij het Theaterplein en een stromend beekje met een paar watervalletjes.

Amphitheater

Opvallende elementen zijn verder het amphiteater een grasheuvel die trapsgewijs oploopt en een bosachtige Broadwayheuvel, die uitloopt in twee ronde vijvers in de oude gashouderfundamenten. Langs de Haarlemmervaart kunnen bezoekers flaneren over de kanaalpromenade of in de zon zitten op de trappen langs de rand.

In totaal zijn er 1.100 nieuwe bomen in het park geplant. Het park is ontworpen door de Amerikaanse landschapsarchitecte Kathryn Gustafson, o.a. bekend door het Parc la Vilette in Parijs en het ontwerp voor het monument voor Lady Diana.

Café-restaurant en bioscoop

Het Cultuurpark Westergasfabriek wordt een prettige plek om rond te dwalen en neer te strijken op één van de terrasjes. Tot de attracties behoren café-restaurant Kantine West en bioscoop het Ketelhuis, die zich vooral richt op Nederlandse films en televisieproducties.

In het park van de Westergasfabriek staan zo'n twintig grote en kleinere industriële monumenten, die gerestaureerd zijn of worden. In en rond deze gebouwen, zoals de grote ronde Gashouder uit 1903 en het Zuiveringsgebouw uit 1885, zullen vanaf 2004 weer culturele evenementen plaats vinden zoals het Holland Festival (juni) en de Winterparade (december). Het Cultuurpark is dagelijks 24 uur geopend. Bereikbaar: bus 18 (halte Van Hallstraat); bus 22 (halte Nassauplein).

Cultuurpark Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8-10

© Gemeente Amsterdam