NEDERLANDS SPOORWEGMUSEUM

7 september: Slotdag Spoorwegmuseum

Persbericht 26 augustus 2003

7 SEPTEMBER: SLOTDAG SPOORWEGMUSEUM
DEUREN DICHT VOOR GROOTSCHALIGE NIEUWBOUW

Na drie jaar van voorbereidingen is het zover: het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht sluit haar deuren voor grootschalige nieuwbouw. De bouwvergunning is verleend en op zondag 7 september kan het publiek voor het laatst het museum in de huidige staat bezoeken. Op 8 september gaan de deuren voor anderhalf jaar dicht.

De NV Nederlandse Spoorwegen investeert EUR 32 miljoen in het behoud van het verleden van NS en daarmee in de toekomst van het Spoorwegmuseum. In de huidige opstelling staan de locomotieven en de historische rijtuigen onder perronkappen. Deze bieden te weinig bescherming tegen weer en wind. De investering maakt het mogelijk een gebouw te realiseren dat op een goede manier onderdak biedt aan de collectie.

Tijdens de sluiting gaat het museum zich voorbereiden om een nieuwe attractie te worden op de dagrecreatiemarkt. Dan worden de sterke kanten van een museum gecombineerd met de beste eigenschappen van een attractiepark. Een greep uit het aanbod: treinen in decormatige setting, publiek in wagentjes langs, over en onder de treinen en acteurs die de bezoekers vermaken met verhalen over verre reizen met de Oriënt Express. Het Maliebaanstation wordt gerestaureerd en de attracties worden ondergebracht in een nieuw gebouw van ruim 10.000 m2. In het voorjaar van 2005 is het zover, dan gaat dit nieuwe museum open.

Op zondag 7 september is de slotdag waarbij het publiek het huidige museum nog in volle glorie kan zien. Er zijn gratis rondleidingen, de Jumbo Express rijdt en de HollandRailShow draait. Toch is de verhuizing zichtbaar. Authentieke treinen verlaten het museum om uitgerangeerd te worden. De eerste Nederlandse Stoomlocomotief staat op een dieplader klaar voor vertrek. Hoewel de echte verhuizing een dag later begint krijgt het publiek alvast een voorproefje. Een feestelijke afsluiting en een nieuw begin.

Voor meer informatie, de persmap met foto's, interviews of reportages, neem contact op met de afdeling Communicatie, 030 2306206 of 06 11 39 5005 of mail communicatie@spoorwegmuseum.nl.

26 aug 03 08:55