Gemeente Ede

Ereburgerschap, erepenning en medaille van verdienste

Ede breidt gemeentelijke onderscheidingen uit

In de gemeente Ede kunnen inwoners met bijzondere verdiensten voortaan op drie manieren onderscheiden worden: het ereburgerschap, de gemeentelijke erepenning en de medaille van verdienste. Op voordracht van de burgemeester besluit het college van B. & W. over de toekenning. Burgemeester en wethouders hebben een nieuwe concept-verordening gemeentelijke onderscheidingen 2003 vastgesteld. Aan het presidium van de gemeenteraad is gevraagd het voorstel te bespreken in een vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken en Middelen.

In de gemeente Ede bestond alleen de gemeentelijke erepenning, toe te kennen door het college van burgemeester en wethouders. Sinds 1989 is de penning twaalf keer uitgereikt. Omdat de toekenning van de erepenning niet meer jaarlijks maar sporadisch zal geschieden, heeft de voormalige commissie van advies voor de gemeentelijke erepenning de suggestie gedaan een medaille van verdienste in te stellen. Deze onderscheiding kan naast de gemeentelijke erepenning worden toegekend aan personen die weliswaar bijzondere verdiensten hebben, maar niet op een zodanige wijze dat zij voor de erepenning in aanmerking komen. Ook de instelling van het ereburgerschap is nieuw.

De concept-verordening Gemeentelijke Onderscheidingen 2003 maakt onderscheid in drie soorten erkenning:

1. Dat is het predikaat ereburger. Dit ereburgerschap is voorbehouden aan personen met uitzonderlijke verdiensten voor de Edese gemeenschap en aan bijzondere personen, zoals bijvoorbeeld een lid van het Koninklijk Huis.

2. Daarnaast blijft de gemeentelijke erepenning bestaan. Bij personen die hiervoor in aanmerking komen, is sprake van langdurig grote verdiensten voor de Edese gemeenschap of zeer bijzondere verdiensten voor de Edese gemeenschap gedurende kortere tijd. Ook kan iemand met een uitzonderlijke prestatie op cultureel, sportief of enig ander gebied voor de erepenning in aanmerking komen.
3. De derde soort erkenning is de gemeentelijke medaille van verdienste. Daarbij is sprake van bijzondere verdiensten in vrijwillig verband voor de Edese gemeenschap, of bijzondere burgerzin op enig terrein van het maatschappelijk leven, of een belangrijke prestatie op cultureel, sportief of enig ander gebied. Het college van B. & W. beslist over de toekenning van een gemeentelijke onderscheiding op voordracht van de burgemeester die de uitreiking verzorgt.

De waardering met een gemeentelijke onderscheiding is ook postuum mogelijk. Het moet dan gaan om een persoon met bijzondere verdiensten, die een erepenning of medaille van verdienste zou hebben ontvangen als hij/zij in leven was gebleven. De postume toekenning dient binnen een jaar na overlijden plaats te vinden.