Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 1 september 2003

Heilige Huisjes voor iedereen
Woonmarkt NAi weer hét ontmoetingspunt voor particulieren en professionals

6 & 7 september 2003, Zaal 1 Nederlands Architectuurinstituut

Iedereen die zelf een huis wil bouwen, krijgt te maken met een vaak nog onbekende wereld van bouwvoorschriften, bestekken, vergunningen, architecten en aannemers. Er moeten vaak veel hindernissen worden overwonnen voordat de eerste steen van het beoogde droomhuis kan worden gelegd. De overheid stimuleert eigenbouw vanuit de overtuiging dat particulier opdrachtgeverschap een toegevoegde waarde heeft voor het totale woonlandschap in Nederland. Om particulieren én professionele partijen wegwijs te maken in de wereld van particulier opdrachtgeverschap openen op zaterdag 6 september zowel de woonmarkt Heilige Huisjes 03 als het Informatie Centrum Eigen Bouw (ICEB). De officiële opening van Heilige Huisjes 03 wordt verricht door minister Dekker van VROM.

De woonmarkt Heilige Huisjes, een initiatief van het NAi, is een jaarlijks georganiseerde manifestatie over particulier opdrachtgeverschap. Heilige Huisjes heeft tot doel om een dialoog tussen de particulier met zijn eigen woonwensen en andere spelers op de woningmarkt te optimaliseren en de kwaliteit van particulier opdrachtgeverschap te bevorderen. Dit jaar kunnen bezoekers kennis maken met meer dan negentig standhouders zoals (interieur)architecten, gemeenten, adviseurs en catalogusbouwers. Naast de woonmarkt zelf, is er een uitgebreid lezingen- en filmprogramma en een verrassend educatief programma, en natuurlijk de opening van het ICEB.

Informatie Centrum Eigen Bouw (ICEB)
De activiteiten van het Informatie Centrum Eigen Bouw (ICEB), waaronder een internetsite en een telefonische helpdesk, worden gedragen door Architectuur Lokaal (planvorming en voorbeeldprojecten), Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (kennis en coördinatie) en de Vereniging Eigen Huis (consumenten-infodesk). Het ICEB is tot stand gekomen met steun van het ministerie van VROM. De website www.iceb.nl met informatie en links over alle aspecten die te maken hebben met eigenbouw én de helpdesk zijn, na de opening, vanaf 6 september operationeel.

Elk jaar besteed Heilige Huisjes extra aandacht aan een aantal actuele ontwikkelingen binnen particulier opdrachtgeverschap. Dit jaar is gekozen voor de thema's interieurarchitectuur, licentiearchitectuur en particulier opdrachtgeverschap in een stedelijke omgeving.

Interieurarchitectuur
Veel mensen denken bij particulier opdrachtgeverschap aan een kavel waarop ze een huis kunnen bouwen. Een logische gedachte, gezien de recente ontwikkelingen en voorbeelden op dit gebied. De realiteit van wonen in Nederland is op veel plaatsen echter een andere dan die van een vrijstaand huis. Vaak leggen bestaande situaties allerlei beperkingen op aan de mogelijkheden om een eigen huis te bouwen. Tijdens Heilige Huisjes 03 zullen interieurarchitecten laten zien hoe, binnen deze beperkingen, een woning ook van binnenuit kan worden ontworpen. Daarmee hopen zij het potentieel van interieurarchitectuur binnen de voortdurende ontwikkeling van particulier opdrachtgeverschap aan te tonen.

Licentiearchitectuur
Een belangrijk deel van de mensen dat heeft besloten om een eigen huis te bouwen, kiest voor een kant-en-klaar-ontwerp uit een catalogus. Uit studie blijkt dat veel van deze particuliere opdrachtgevers echter graag met een architect had willen werken, mits die een goed alternatief voor het gemak en prijs van catalogusbouw zou hebben. Architecten zijn echter nog maar nauwelijks op de wensen van deze groep opdrachtgevers ingesteld.
Licentiearchitectuur is een nieuw principe dat hierop inspeelt: De architect verkoopt een bestaand ontwerp samen met bestek en toestemming het te (laten) bouwen. Het concept van Licentiearchitectuur zal voor het eerst op Heilige Huisjes 03 gepresenteerd worden.

Stedelijke gebieden
Particulier opdrachtgeverschap in stedelijke gebieden is nog een onbekend fenomeen in Nederland. Toch neemt, bij veel gemeenten, het besef toe dat stedelijke varianten van particulier opdrachtgeverschap een rol moeten gaan spelen in de woningbouwopgave van de komende jaren. Het zal een van de middelen worden om in te spelen op de wensen van huidige en toekomstige bewoners in stedelijke vernieuwingsgebieden. Op de woonmarkt Heilige Huisjes 03 zal extra aandacht besteed worden aan manieren waarmee burgers door particulier opdrachtgeverschap blijvend betrokken kunnen worden bij de herontwikkeling van hun wijk.
Op vrijdag 5 september organiseren Architectuur Lokaal en het NAi de studiedag Stedenbouw/Eigenbouw over de kansen die particulier opdrachtgeverschap biedt voor binnenstedelijke locaties.

Randprogramma
Parallel aan de woonmarkt organiseert het NAi een aantal lezingen rond het thema particulier opdrachtgeverschap, waarin elementen uit interieurarchitectuur en licentiebouw verder worden toegelicht. Zo zal Pauline Terreehorst ingaan op de toekomst van het wonen, Irene Cieraad spreken over de geschiedenis van interieurarchitectuur en Maartje Somers een spiegel voorhouden aan iedereen die een woning gaat bouwen of inrichten.
Daarnaast zal tijdens de woonmarkt de documentaire 'Wild Wonen' van programmamaker Remy Vlek in première gaan. Voor kinderen (en hun ouders) is er een speciale activiteitenprogramma presentatie rond het Speeltuinhuis van het Rotterdamse architectenbureau Urban Affairs. Het Speeltuinhuis is een schaalmodel van een woning dat is ontworpen op basis van ideeën van kinderen over hoe ze zouden willen wonen.

Achtergrond
Bij de woonmarkt verschijnt een speciale Heilige Huisjes-krant, met meer informatie over standhouders, nuttige adressen en achtergronden bij actuele ontwikkelingen. Ook is er een speciale Heilige Huisjes website, op www.nai.nl/heiligehuisjes . De site van het Informatie centrum eigen Bouw tot slot is na de opening vanaf 6 september te vinden op www.iceb.nl .

De woonmarkt is op 6 en 7 september geopend van 12-17 uur en is gratis toegankelijk.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Elsbeth Grievink, tel 010-4401323
Martine Heijnen, tel 010-4401271
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl