Ingezonden persbericht


'ER WAS EENS .'

Nederlands-Tsjechische literaire avond in het Armando Museum Amersfoort

in het kader van 10 jaar Stedenband Liberec-Amersfoort

Amersfoort, 21 aug. 03

In het kader van de festiviteiten rondom 10 jaar Stedenband Libereç- Amersfoort organiseert het Armando Museum i.s.m. de Bibliotheek op de Zonnehof op 6 september a.s. een Tsjechisch/Nederlandse literair/muzikale avond in het Armando Museum. Er worden sprookjes, gedichten en ballades uit Nederland en Tsjechië voorgedragen door Armando, de Tsjechische dichteres en schrijfster Jána Beránova en Kees Mercks, universitair docent voor Slavische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. De avond wordt omlijst met muziek van Tsjechische componisten uitgevoerd door het Strijkkwartet van Jan van der Starre. De avond begint om 20.15 en de toegang bedraagt E10.

Het Armando Museum greep de tienjarige Stedenband tussen Amersfoort en Liberec aan om samen met de Bibliotheek op de Zonnehof een aantal activiteiten te ontwikkelen. Een daarvan is de literair/muzikale avond die op 6 september zal plaatsvinden.

Een van de belangrijke elementen van de stedenband is de culturele uitwisseling tussen Tsjechië en Amersfoort. Als thema voor de avond in het Armando Museum is gekozen voor: Sprookjes. Sprookjes komen voor in beide culturen en bevatten alle levensthema's in de notendop; weemoed, vergankelijkheid, leven en dood, liefde, macht, trouw etc.. Het is niet voor niets dat Armando naast beeldend kunstenaar en schrijver van proza en poëzie ook schrijver van sprookjes is. Er verschenen de afgelopen jaren drie sprookjesboeken van zijn hand: 'Dirk de dwerg en vijf andere Sprookjes', 'Dierenpraat' en 'De prinses met de dikke bips'. De Tsjechische kant wordt op 6 september vertegenwoordigd door ten eerste de bekende en meermaals bekroonde Tsjechische dichteres en schrijfster Jána Beránova (Praag, 1968). Zij kwam na haar vlucht uit Tsjechoslowakije met haar ouders terecht in Nederland. Ze vertaalde poëzie en meerdere romans van onder meer Milan Kundera. Zelf schreef zij tot nog toe een aantal dichtbundels en een roman. Kees Mercks, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam zal eveneens een aantal sprookjes en ballades laten horen met daarbij een dvd-vertoning.

Uiteraard mag muziek niet ontbreken op deze avond. Het Strijkkwartet Jan van der Starre dat al eerder optrad in het Armando Museum brengt muziek van Tjechische componisten ten gehore, die past in het thema en de sfeer van de avond.

Naast deze avond heeft het Armando Museum samen met de Bibliotheek Amersfoort een educatief project rondom sprookjes ontwikkeld voor kinderen in Amersfoort en Liberec en vertoont Theater de Lieve Vrouw op zondag 14 september het Tjechische sprookje: Het sprookje van Janco en Mariska.

Al deze activiteiten werden mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Amersfoort

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Armando Museum (Yvonne Ploum) en/of de Bibliotheek op de Zonnehof (Karin Horst).

---- --