Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government, Patricia CEYSENS, keurde de Vlaamse regering het besluit goed waarmee de peterschaps- projecten, en vooral de financiering ervan, op een nieuwe leest worden geschoeid. Binnen de praktijkgerichte peterschapsprojecten delen ervaren ondernemers hun kennis en expertise met andere bedrijfsleiders. Een van de nieuwigheden is dat bedrijven hun deelname kunnen betalen met opleidingscheques.

Bedrijfsleiders van kleine en middelgrote ondernemingen zijn permanent op zoek naar pasklare oplossingen voor problemen waarmee zij in de praktijk geconfronteerd worden. Praktijkgerichte peterschapsprojecten spelen in op deze behoefte en gaan verder, daar waar traditionele opleidingen stoppen. In het kader van de peterschaps- projecten, nu vooral bekend onder de benamingen PLATO (Kamers voor Handel en Nijverheid) en OVO (UNIZO), ontmoeten bedrijfsleiders elkaar om onder leiding van ervaren peters bedrijfskennis en ervaring uit te wisselen. De doelstelling van deze projecten is de efficiënte werking van de deelnemende bedrijven te verhogen en hun onderlinge netwerking te stimuleren.

Een studie uitgevoerd in 2001 door IDEA Consult en de Vlerick Leuven Gent Management School, wees uit dat peterschapsprojecten een uitgesproken positieve bijdrage leveren tot de professionalisering, de netwerkvorming en de efficiënte werking van de deelnemende ondernemingen. De projecten blijken bovendien een gunstige invloed te hebben op de bedrijfsresultaten van de deelnemers. Tot slot bleek dat de werkgelegenheid en de toegevoegde waarde van ondernemers die hadden deelgenomen aan een peterschapsproject groeiden.

Sinds 1997 worden peterschapsprojecten erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Tot begin 2001 hebben ongeveer 4.600 kleine ondernemingen deelgenomen aan erkende peterschapsprojecten. "Dit is al een behoorlijk aantal, maar dit kan nog beter," vindt minister Ceysens. "Door de financiering van peterschapsprojecten op een nieuwe leest te schoeien en door de thematiek te verbreden, is het de bedoeling het kwantitatieve bereik van peterschapsprojecten te verhogen".

Via een wedstrijdformule wordt de aanbodsubsidie aan de organisatoren, die kan oplopen tot 80% van de aanvaardbare organisatiekosten, toegekend. Maximaal twee maal per jaar wordt een oproep gericht naar organisaties die peterschapsprojecten willen inrichten. De minister betoelaagt enkel de beste projecten. De eerste oproep is voorzien voor november van dit jaar.

Peterschapsprojecten worden bovendien geïntegreerd in de bestaande regeling van de opleidingscheques. Zo kunnen bedrijfsleiders hun deelname aan peterschapsprojecten voortaan ook betalen met cheques. Het vraaggestuurd karakter van de opleidingscheques maakt dat ook hier de concurrentie kan spelen. Organisatoren zullen meer dan nu het geval is de proef van de markt moeten doorstaan. Enkel indien ze voldoende kwaliteit leveren, zullen ondernemers hun cheques bij hen kunnen verzilveren.

De nieuwe regeling beoogt een extra dynamiek om het peterschapsgebeuren breed te verspreiden.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be


---