GroenLinks


---

Maak van drugs geen strafzaak

4 september 2003

Drugshandel en productie mag niet overgelaten worden aan criminelen en daarom moeten er wettelijke regelingen worden getroffen. Dat bepleit het Wetenschappelijk Bureau in de publicatie Maak van drugs geen strafzaak, regulering van drugs voor een veiliger samenleving, die op 5 september wordt gepresenteerd.

In het najaar van 2002 luidde het Openbaar Ministerie de noodklok vanwege de overbelasting van de rechterlijke macht en het gevangeniswezen. Een aantal rechters heeft zich vervolgens voorstander betoond van drugslegalisering met als belangrijkste argument dat de huidige drugsbestrijding ons gehele strafproces in gedrang brengt.

Het Nederlandse drugsbeleid is lange tijd terecht - gevoerd vanuit het oogpunt van volksgezondheid. Juist omdat het gaat om risicovolle stoffen, is het van belang om drugshandel en productie niet over te laten aan criminelen en wettelijke regelingen te treffen. De recente dood van een 15-jarig meisje dat XTC had gebruikt op een raveparty waar het testen van pillen verboden was, is daarvan weer een aangrijpend voorbeeld. De uitwerking van het drugsbeleid moet echter ook in ogenschouw worden genomen bij het ontwikkelen van een effectief veiligheidsbeleid.

De auteurs van deze publicatie zijn bezorgd over de huidige ontwikkelingen, over de onstane rechtsongelijkheid, over de toenemende Amerikaanse invloed op het Nederlandse drugsbeleid de Amerikaanse drugsbestrijding is in Nederland steeds actiever over de stigmatisering van minderheden, en niet in de laatste plaats, over de invloed die de War on Drugs heeft op de internationale verhoudingen. Ook zijn we bezorgd over de veiligheid van, voor het overgrote deel recreatieve, gebruikers, die hun middelen niet meer kunnen laten testen en de markt om zich heen zien verruwen. Om nog maar te zwijgen over de betrokkenheid van de georganiseerde misdaad bij de hennepteelt die soms hele volkswijken en woonwagenkampen aanstuurt.

Drugs zijn geen ongevaarlijke stoffen. Vooral voor kwetsbare groepen kan drugsgebruik ernstige lichamelijke en geestelijke of maatschappelijke (en financiële) problemen met zich meebrengen. Een wettelijk verbod zal echter deze situatie niet verbeteren. Prohibitie betekent marginalisering in plaats van integratie. De situatie van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten, waar een op de vier zwarte jongens in de gevangenis zit, vormt daarvan het levende bewijs.

De vraag of het drugsbeleid anders kan, is al vaak bevestigend beantwoord. Nederland heeft al decennialang een eigen met goede argumenten onderbouwd drugsbeleid en oogst daarmee statistisch gezien aanzienlijk betere resultaten dan de VS en diverse Europese landen: minder geweld, minder moorden, minder verslaafden en minder drugsdoden. Het past simpelweg niet om voor het buitenlands drugsbeleid, zoals dat nu onder leiding van de Verenigde Staten wordt gepropageerd, Nederlandse principes overboord te zetten en om opportunistische redenen actief medewerking te verlenen aan de meest rigide en omstreden vorm van gemilitariseerde drugsbestrijding. We zouden meer oog moeten hebben voor de oorzaken van de drugshandel, zowel in de producerende (ontwikkelings)landen waar het economisch belang een voortdurende drijfveer zal blijven als in de consumptielanden waar de vraag groot is. Uitgangspunt moet zijn dat niet de kleine handel en het gebruik worden bestreden, maar dat misbuik wordt tegen gegaan.
Concreet: Het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks pleit bij het binnenlands beleid voor:

-het uit de Opiumwet halen van bezit, handel en productie van cannabis. Deze moeten in een nieuwe wettelijke regeling worden ondergebracht. Voorts dienen handel- en productie te worden ondergebracht in een vergunningenstelsel;

-het ondernemen van stappen in de richting van een pragmatischer aanpak van harddrugs, waardoor opsporingsinstanties zich kunnen concentreren op voor burgers wezenlijke criminaliteitsbestrijding; en waar het gaat om het buitenlands beleid van Nederland voor:
-een assertievere houding in internationaal verband inzake het drugsbeleid, het duidelijker op de kaart zetten van de resultaten van het Nederlands beleid in de praktijk en

-in het verlengde daarvan actief werken aan het smeden van strategische allianties met gelijkgezinde landen;
-het onderzoeken van de juridische opties die mogelijke verdragshervormingen tot stand kunnen brengen. In de publicatie wordt een aantal gedetailleerde voorstellen gedaan.

Download of bestel de publicatie via de webpagina's van het Wetenschappelijk Bureau.


---
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl