Gemeente Eindhoven

Persbericht: 5 september 2003, no. 154

Zo lang mogelijk wonen in eigen woning en wijk

Eindhoven zet in op ontwikkeling van Woonservicezones

Een steeds groter aantal mensen heeft de komende jaren behoefte aan zorg en dienstverlening en ook het beroep op hulp van buren, vrienden en familie neemt toe. Veel mensen geven er de voorkeur aan om zo lang als mogelijk in de eigen woning te blijven wonen. Of, als dat in het eigen huis niet meer kan, in een gecombineerde woon- en zorgvoorziening in de vertrouwde wijk.
De toenemende vergrijzing, de sterkere positie van de cliënten en de trend naar vermaatschappelijking van de zorg veroorzaken deze ontwikkeling. Op dit moment is 25 % van de inwoners van Eindhoven 55 jaar of ouder. Dat loopt op tot bijna een derde rond het jaar 2030. Ook het aantal mensen met een chronische ziekte of functiebeperking neemt toe.

Woonservicezones sluiten aan op de dynamiek in de stad In Eindhoven is veel dynamiek aanwezig. Organisaties zetten zich in om goede dienstverlening te bieden en tegemoet te komen aan behoeften en spelen in op ontwikkelingen. Er zijn tal van initiatieven om diensten in de sectoren wonen, zorg en welzijn goed op elkaar te laten aansluiten.

Hieraan wordt de komende jaren met de ontwikkeling van woonservicezones een extra impuls gegeven. Het goede wat er al is en de positieve ontwikkelingen worden ondersteund en versterkt. Het bijzondere is dat de Regiegroep Woonservicezones met de aanpak de krachten bundelt. Wat de aanpak in Eindhoven ook kenmerkt is de keuze voor een bottom-up benadering en het leveren van maatwerk. Vertegenwoordigers van zorg- en servicevragers, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en gemeentelijke diensten doen vanuit eigen ervaring en deskundigheid voorstellen ten aanzien van aanpak en verbeteringen in het eigen woon- of werkgebied. Gemeente, zorgkantoor en provincie ondersteunen de realisatie van woonservicezones in Eindhoven.

Zaken die deel kunnen uitmaken van een woonservicezone zijn; huizen die kunnen worden aangepast aan de bewoner en een sociaal veilige en verkeersveilige omgeving en een toegankelijke openbare ruimte. Activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden en informatie- en adviespunten in de buurt. En informele zorgvormen, zoals mantelzorg en burenhulp. De hulp en ondersteuning die mensen elkaar in de eigen omgeving geven is een essentieel onderdeel. Woonzorgcomplexen met 24-uurszorg en een duidelijke wijkfunctie horen daarbij, net als voldoende eerstelijnszorg. Met zorg- en dienstverlening aan en dichtbij huis. Organisaties willen hun diensten in de sectoren woning, woonomgeving, welbevinden en zorg goed op elkaar afstemmen en een samenhangend beleid voeren, dat tegemoet komt aan vragen, behoeften en mogelijkheden van mensen. Zodat mensen in de eigen woonomgeving over de keuzemogelijkheden beschikken, die hen in staat stellen om, zo lang als zij dat willen, zelfstandig in de eigen woning te blijven wonen. Of als dat niet meer kan in een gecombineerde woon- en zorgvoorziening in de vertrouwde wijk.

Wat gaat er de komende jaren gebeuren?
Op basis van een brede inventarisatie bestaat de extra inzet de komende drie jaren uit meerdere onderdelen. Er wordt in drie gebieden gewerkt aan de realisatie van een woonservicezone. Het gaat om Woensel-Noord (De Tempel en omgeving), Woensel-Zuid (omgeving Woenselse Markt) en in Gestel (Oud-Gestel/De Bennekel). Wat daar wordt geleerd kan worden gebruikt in andere gebieden in Eindhoven. Ook wordt een Keurmerk Woonservicezones Eindhoven ontwikkeld en verleend. Met dit keurmerk worden de vele kansrijke ontwikkelingen voor woonservicezones in de hele stad gestimuleerd. In het najaar worden in de pilotzones voorbereidingen getroffen zodat inwoners en professionals een samenwerkingsagenda voor de woonservicezone kunnen gaan opstellen. Bij de GGD is de adviesrol en de coördinatie ondergebracht.

Intentieverklaring
Op 5 september 2003 is de samenwerking formeel bekrachtigd. Toen hebben de leden van de Regiegroep en de voorzitter mw ir J. Kuppens, Wethouder van Welzijn en Milieu, de intentieverklaring Woonservicezones Eindhoven ondertekend. Dhr drs R.H. Augusteijn, Gedeputeerde Wonen, Zorg en Welzijn, heeft ondertekend namens Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. In de Regiegroep zijn belangenorganisaties voor ouderen, voor mensen met een functiebeperking en chronisch zieken (OVO, PGE en RPCP) vertegenwoordigd, en de zorg- en welzijnsaanbieders, de woningcorporaties, de gemeente Eindhoven en het Zorgkantoor Zuidoost-Brabant namens de gezamenlijke zorgverzekeraars en de provincie Noord-Brabant.

© 2003 Gemeente Eindhoven