Nr. 150
5 september 2003
Extraatje voor Rotterdamse minima
Rotterdammers die langer dan drie jaar van een inkomen op bijstandsniveau moeten rondkomen en die weinig kans hebben op werk, krijgen eenmalig een extraatje van E 100,- voor gezinnen en E 50,- voor alleenstaande ouders. De toeslag wordt automatisch op de rekening gestort van Rotterdammers die dit jaar gebruik maken van de duurzame gebruiksgoederenregeling. Dat gebeurt in december of januari. Het extraatje is een gevolg van het kabinetsbesluit om gemeenten dit jaar een extra bedrag te geven voor gemeentelijk armoedebeleid voor mensen met weinig kans op werk. Rotterdam krijgt daarvoor E 1,6 miljoen van het Rijk.
Het kabinet ging bij haar beslissing uit van uitkeringen van E 450 (voor gezinnen),
E 400 (voor alleenstaande ouders) en E 320 (voor alleenstaanden). Het rijksgeld is slechts voldoende om de helft van de kosten te financieren. Daarom mogen de gemeenten op deze bedragen de uitkeringen in mindering brengen waarop langdurige minima volgens het gemeentelijke armoedebeleid al recht hebben. In Rotterdam is dat de duurzame gebruiksgoederenregeling. Het extraatje krijgt daarom de vorm van een eenmalige aanvulling daarop. Alleenstaanden krijgen die aanvulling niet omdat hun vergoeding voor duurzame gebruiksgoederen (E 350) al hoger is dan de beoogde langdurigheidstoeslag.
Het college heeft gekozen voor een betalingswijze waarmee zoveel mogelijk langdurige minima worden bereikt en die tegelijkertijd de uitvoeringskosten beperkt houdt. Om ervoor te zorgen dat dit jaar nog zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de duurzame gebruiksgoederenregeling (en dus recht hebben op de aanvullende toeslag mits ze niet alleenstaand zijn) start de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid binnenkort een extra voorlichtingscampagne.
De duurzame gebruiksgoederenregeling houdt in dat bepaalde huishoudens die 3 jaar of langer op bijstandsniveau leven, jaarlijks recht hebben op een bijzondere uitkering van E 350 voor de aanschaf van een bankstel, gasfornuis of andere duurzame gebruiksgoederen. In Rotterdam komen ruim 4.000 gezinnen en ruim 8.000 alleenstaande ouders in aanmerking voor zo'n bijzondere uitkering.
Wanneer per 1 januari de nieuwe Wet Werk en Bijstand ingaat, mogen gemeenten niet langer categoraal armoedebeleid voeren. Dat betekent dat de duurzame gebruiksgoederenregeling per die datum wordt afschaft. In plaats daarvoor komt een landelijke langdurigheidstoeslag. Een andere pijler van het Rotterdamse armoedebeleid, kwijtschelding van lokale lasten, blijft wel bestaan.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam