Gemeente Bergh

Masterplan 's-Heerenberg - Inspraak
05-09-2003

P E R S B E R I C H T

MASTERPLAN S-HEERENBERG - INSPRAAK

s-Heerenberg, donderdag 4 september 2003 Ten behoeve van het Masterplan voor de stadsvernieuwing van het centrum van s-Heerenberg is het afgelopen halfjaar gewerkt aan verschillende mogelijkheden om knelpunten in het huidige centrum op te lossen. Het Masterplan ligt vanaf 11 september aanstaande ter inzage in het gemeentehuis.

Uitgangspunt
Het centrum van s-Heerenberg heeft een impuls nodig. Het gebied kent vele sterke kanten maar deze worden lang niet allemaal benut. In delen van het gebied dreigt verpaupering. Om het centrum aan te kunnen pakken is het noodzakelijk dat publieke en private partijen investeren. Een integrale visie kan hun daartoe verleiden en bestaande initiatieven kunnen in een maatschappelijk, economisch en ruimtelijk wenselijke richting gestuurd worden, waardoor samenhang gewaarborgd wordt;
in oktober 2001 is de structuurvisie Bergh 2000-2015 door de gemeenteraad vastgesteld. In de Structuurvisie is de ontwikkeling van het centrum van s- Heerenberg een belangrijk speerpunt; in het gebied bevinden zich verschillende potentiële inbreidingslocaties voor woningbouw. Op basis van het Masterplan kunnen in samenspraak met de Provincie Gelderland locaties ontwikkeld worden.

Functies en kwaliteit
Het Masterplan geeft de toekomstvisie weer voor het centrum van s-Heerenberg en de directe omgeving. De volgende deelgebieden worden onderscheiden:

1. Historisch Centrum

2. Stadshart (het Stadsplein)

3. Kernwinkelgebied (Zeddamseweg, Molenpoortpassage en Molenpoortstraat)

4. De Strip (Klinkerstraat)

5. Parkrand (Plantsoensingel Zuid)

6. De Poort (Emmerikseweg ter hoogte van voormalig Kloostercomplex)
7. Stadspark

8. Gouden Handen (voormalig tuincentrum)

9. Zuidelijke Entree (Emmerikseweg tot aan de grens)

Het Masterplan bestaat uit de onderdelen: Stedenbouwkundig Model en Beeldkwaliteitplan.
In het stedenbouwkundig model worden uitspraken gedaan over de/het:
- stedenbouwkundige structuur, op hoofdlijnen voor het hele gebied, en in detail voor de deelgebieden;

- ruimtelijke ambitie per deelgebied, zowel voor bebouwd als onbebouwd gebied;

- functies (wonen, winkels, horeca, recreatie, kantoren, groen, water, en dergelijke);

- benodigde verkeerskundige oplossingen en ingrepen;
- globale programma (wonen, winkels, verkeer).

In het Beeldkwaliteitplan is zowel voor het gehele gebied als per plangebied aangegeven wat de gewenste kwaliteit is en geeft sfeerimpressies weer.

Ter inzage
Van 11 september tot 9 oktober 2003 ligt het plan ter inzage bij de Publieksbalie in het gemeentehuis en bestaat de gelegenheid schriftelijk of mondeling te reageren. Schriftelijke reacties moeten worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Bergh, postbus 200, 7040 GA s-Heerenberg. Mondelinge reacties kunnen bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling kenbaar worden gemaakt (tel. 0314 678 911).

Inloop-informatieavond
De bewoners van het plangebied en overige belangstellenden worden in de gelegenheid gesteld op 29 september 2003 van 17.00 uur tot 20.00 het Masterplan in te zien. Het team van stedenbouwkundig bureau Royal Haskoning (de opstellers van het Masterplan) en ambtenaren van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling zullen aanwezigheid zijn om uw vragen beantwoorden.