Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Algemene Zaken

Persbericht ministerraad
22 augustus 2003

Innovatieplatform op 5 september van start

De ministerraad heeft ingestemd met de oprichting van het Innovatieplatform onder voorzitterschap van minister-president Balkenende. Het platform zal plannen opstellen en een visie ontwikkelen teneinde een impuls te geven aan innovatie in Nederland als motor van productiviteitsgroei en economische ontwikkeling. Het kabinet verwacht dat het Innovatieplatform concrete aanbevelingen zal doen die als basis kunnen dienen voor beleidsvorming én -uitvoering. Daarnaast geeft de vorming van het Innovatieplatform een stimulans aan bedrijfsleven en kennisinstellingen om zelf initiatieven te ontplooien ter versterking van het innovatief vermogen van de Nederlandse economie. Uitgangspunt daarbij is onder meer dat de beschikbare kennis beter wordt benut.

Op de Europese Raad van Lissabon hebben de lidstaten van de Europese Unie de ambitie geformuleerd om de Europese Unie binnen tien jaar te maken tot de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld die in staat is tot duurzame economische groei met meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang. Tijdens de Europese Raad van Barcelona is deze doelstelling nader uitgewerkt. Zo is onder meer afgesproken dat de uitgaven in Europa voor research and development in 2010 3% van het BBP moeten benaderen. In het hoofdlijnenakkoord van dit kabinet is vastgelegd dat met de oprichting van een Innovatieplatform op nationaal niveau een impuls aan dit streven wordt gegeven.

Het innovatieplatform telt 18 personen. Een aantal leden is geselecteerd uit het bedrijfsleven en de kennis- en onderwijsinstellingen. Zij zijn aangezocht op basis van erkende deskundigheid en ervaring èn het vermogen tot het genereren van creatieve ideeën. Formele representatie heeft geen rol gespeeld. Ook zijn enkele onafhankelijke experts aangezocht. Eén van hen zal tevens de functie van secretaris bekleden. Het kabinet wordt in het Innovatieplatform vertegenwoordigd door de minister-president en de ministers van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Naast de genoemde bewindspersonen zijn de volgende personen lid geworden van het Innovatieplatform:
De heer ir. G.J. Kleisterlee, president Koninklijke Philips Electronics NV; De heer mr. J. van der Veer, vice-voorzitter Koninklijke/Shell Groep; De heer dr. A.H.G. Rinnooy Kan, lid raad van bestuur ING Groep; De heer mr. drs. J.C. de Jager, algemeen directeur ISM BV; De heer ir. W. Jouwsma, technisch directeur Bronkhorst High-Tech BV; Mevrouw ir. M.E. van Lier Lels, directeur operationele bedrijfsvoering Schiphol Groep; De heer prof. dr. D.D. Breimer, rector magnificus Universiteit Leiden; De heer prof. dr. F.A. van Vught, rector magnificus, voorzitter college van bestuur Universiteit Twente; De heer prof. dr. P. Nijkamp, voorzitter NWO; De heer prof. dr. F. Leijnse, voorzitter HBO-Raad; Mevrouw prof.dr.ir. I.M.C.M. Rietjens, hoogleraar Wageningen Universiteit; Mevrouw prof. ir. M.P.C. Weijnen, hoogleraar TU Delft; De heer dr. H.H.F. Wijffels, voorzitter SER; De heer J.F. Sistermans, voorzitter AWT; De heer drs. F. Nauta, voorzitter stichting Nederland Kennisland (secretaris-lid).

De minister-president zal het platform op 5 september 2003 installeren. Tijdens deze bijeenkomst zal onder meer worden vastgesteld welke knelpunten met voorrang aan de orde dienen te komen.

RVD, 22.08.2003