Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Wederopbouw na WO II ging voor het bestraffen van economische collaboratie
vrijdag 5 september 14.00 uur

Promotie Geschiedenis/Rechtsgeleerdheid
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog op grote schaal samengewerkt met de Duitsers. Sommige voorbeelden zijn zeer bekend, zoals de bunkerbouwers, maar ook in andere bedrijfstakken is gecollaboreerd, zoals in de scheepsbouw, de metaal, de textiel, de banken en de effectenbeurs. Bedrijven als Philips, DAF, Werkspoor en de Nederlandse Spoorwegen gingen samenwerking met de bezetter niet uit de weg. Het bedrijfsleven wist zich daarbij gedekt door adviezen van de hoogste Nederlandse overheidsdienaren. Na de bevrijding is economische collaboratie maar voor een klein deel bestraft. De economische opbouw van Nederland had prioriteit. Joggli Meihuizen beschrijft opsporing, vervolging, berechting en zuivering aan de hand van een groot aantal gevallen, en belicht de achtergronden van de keuzes die het Openbaar Ministerie en rechters maakten en de rol die de politiek daarbij heeft gespeeld.

J.P. Meihuizen: Noodzakelijk kwaad. De bestraffing van economische collaboratie in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Promotoren zijn prof. dr. J.C.H. Blom en prof. mr. L.C. Winkel.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.