Gemeente Leiden

Plan Oostvlietpolder in nieuwe fase

Publicatiedatum: 5 september 2003

Inspraak tot en met 24 september

Vanaf donderdag 28 augustus tot en met woensdag 24 september 2003 ligt het ontwerpbestemmingsplan Oostvlietpolder ter inzage bij de bibliotheken van het stadhuis en het Stadsbouwhuis. Voor 15 euro kunt u het plan ook kopen bij de balies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis. De bibliotheken en balies zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur en op het stadhuis ook op donderdagavond van 17.30 tot 20.00 uur. U vindt het ontwerpbestemmingsplan natuurlijk ook op www.oostvliet.nl.

Tijdens deze vier weken kunt u eventueel schriftelijk reageren op het plan. Stuur uw op- of aanmerkingen (uw zienswijze) naar: Gemeenteraad van Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden.

www.oostvliet.nl

Op zoek naar informatie over de Oostvlietpolder of het toekomstige bedrijvenpark? Kijk dan op de website www.oostvliet.nl. Hier vindt u het laatste nieuws en veel achtergrondinformatie. Ook kunt u op deze site met anderen discussiëren over de laatste ontwikkelingen.

Persconferentie Oostvlietpolder

Wethouders Ron Hillebrand (Ruimtelijke Ordening) en Alexander Geertsema (Economische Zaken) presenteerden het ontwerpbestemmingsplan Oostvlietpolder. Foto: Wim van Noort

Op 28 augustus presenteerden wethouders Ron Hillebrand (Ruimtelijke Ordening) en Alexander Geertsema (Economische Zaken) het ontwerpbestemmingsplan Oostvlietpolder. Een plan voor een duurzaam en hoogwaardig bedrijvenpark. Tegelijkertijd voorziet het plan in de bescherming van de natuur in de polder en van het landelijke karakter van de Vlietweg. De gemeente kreeg op de voorloper van dit nieuwe plan, het voorontwerpbestemmingsplan, ruim vijftig inspraakreacties van particulieren en dertien van andere gemeenten en overheidsorganisaties: We hebben alle reacties zeer serieus afgewogen. Het oorspronkelijke plan is nu op een aantal punten aangepast, zegt Hillebrand.

BOUWEN EN WONEN De meest opvallende verandering is het schrappen van de bedrijfslocatie tussen de Vrouwenweg en de Europaweg: We hebben dit trouwens niet gedaan naar aanleiding van inspraakreacties. Vrijwel tegelijkertijd met het verschijnen van het voorontwerpbestemmingsplan werd het Streekplan Zuid-Holland West vastgesteld. Hieruit bleek dat de provincie het niet met ons plan voor deze locatie eens was. We hebben nu gekozen voor een recreatieve bestemming voor dit deel van het gebied. Ons doel was en blijft veertig hectare netto bedrijfsterrein. We zullen in een later stadium in de Oostvlietpolder dan ook een vervangende plek gaan zoeken voor dit deel van het bedrijvenpark, zegt Hillebrand. Ook de fasering van het plan is aangepast. De gronden met een bedrijfsbestemming worden in twee fases gerealiseerd. Hillebrand vindt dit essentieel voor een goede ruimtelijke ordening én voor het aanleggen van meer ontsluitingen voor het verkeer. De eerste fase begint in de buurt van de Europaweg. Pas als een flink deel hiervan rond is én er voldoende verkeersontsluitingen zijn, begint fase twee. In deze tweede fase gaat de gemeente onder andere zoeken naar een vervangende plek voor het deel van het terrein achter de Vrouwenweg dat niet doorgaat.

Woningen achter Vlietweg

Ook nieuw in het plan is de mogelijkheid om op beperkte schaal woningen te bouwen in de Groenzone achter de Vlietweg. De gemeente kan hiermee inkomsten genereren om de plannen betaalbaar te maken. Woningen zullen vanuit ruimtelijk oogpunt een toegevoegde waarde leveren aan het gebied. Bovendien wordt hiermee een kleine bijdrage geleverd aan de altijd krappe woningmarkt van Leiden. Hoe de woningen er uit gaan zien, wordt later bepaald. In ieder geval moeten ze passen in het landelijke karakter van de Vlietweg.

Wethouders Hillebrand en Geertsema hebben op 28 augustus de bewoners van de Vlietweg persoonlijk over dit onderdeel van het ontwerpbestemmingsplan geïnformeerd.

Verschillende kleinere aanpassingen

Verder zijn er in het ontwerpbestemmingsplan verschillende, kleinere aanpassingen gedaan. Zo mogen de huidige volkstuinen in de Groenzone achter de Vlietweg blijven bestaan. Verder is de Ecologische Zone ter hoogte van de volkstuinen versmald tot de feitelijke breedte van de sloot. We hebben ook bepaalde bouwaanvragen en aanvragen tot bestemmingswijziging van bestaande bebouwing gehonoreerd. Hierbij hebben we belangrijke afwegingen gemaakt omdat we het karakter van de Vlietweg niet willen aantasten, zegt Hillebrand. Ook zijn de maximale hoogte en de milieucategorie van de toekomstige bedrijfspanden naast de volkstuinen aangepast.

Duurzaam bedrijvenpark

Onveranderd is het streven van de gemeente om van Bedrijvenpark Oostvliet een duurzaam bedrijvenpark te maken. Sinds kort valt de ontwikkeling van het park onder de regeling Duurzame Bedrijventerreinen van het ministerie van Economische Zaken. Deze regeling heeft tot doel een beter bedrijfseconomisch resultaat te behalen en tegelijkertijd milieuwinst te boeken: De Milieudienst West-Holland is druk bezig met een Oriënteringsonderzoek Duurzaam Bedrijvenpark Oostvlietpolder. Dit onderzoek wordt gesubsidieerd uit de regeling. Het is een breed onderzoek waarin acht themas aan bod komen: ruimtegebruik, afvalstoffen, energie, goederenvervoer, personenvervoer, water, grond- en hulpstoffen, en terreinbeheer en parkmanagement. Het eindresultaat is een plan waarin we aangeven welke drie themas kans van slagen hebben. Voor de uitvoering van dit plan krijgen we dan misschien opnieuw subsidie. Het aardige is dat we dit onderzoek samen met het Leidse bedrijfsleven uitvoeren. Zo ontwikkelen we een plan waarin het bedrijfsleven zich kan vinden, zegt Geertsema. Eerder al onderzocht Ecofys in opdracht van de gemeente hoe de CO2-uitstoot van het nieuwe bedrijvenpark zo laag mogelijk kan blijven. CO2 versterkt immers het broeikaseffect. Het bureau onderzocht mogelijke energiebesparingen in de gebouwen zelf, de plaatsing van windturbines en een centrale energieopwekking. De conclusie is dat er een bedrijventerrein gerealiseerd kan worden dat 35 procent minder CO2 uitstoot dan een traditioneel terrein.

Nieuw volkstuinencomplex

Volgens het ontwerpbestemmingsplan is een deel van Bedrijvenpark Oostvliet gepland in het gebied waar nu drie volkstuinverenigingen actief zijn: Roomburg, OTV en Oostvliet. Samen gebruiken deze verenigingen zon 19 hectare grond. Om het bedrijvenpark aan te kunnen leggen, moet bijna de helft van de ruim 400 volkstuinen weg. De gemeente gaat deze tuinen vervangen. Vlakbij de bestaande tuinen wordt een nieuw complex aangelegd. Hier komen ook nieuwe tuinen voor de volkstuinders van vereniging Veldheim die nu nog tuinieren bij begraafplaats Rhijnhof maar hier weg moeten.

De tuinders hebben maar één wens: morgen de schop in de grond. De gemeente is dan ook een artikel-19 procedure begonnen. In afwachting van het definitieve bestemmingsplan, kan de gemeente zo misschien al eerder beginnen met de aanleg van het nieuwe complex. Ook staat er nog een onderzoek naar de behoefte aan volkstuinen op stapel. Al met al gaat de gemeente bij het ontwikkelen van de plannen niet over één nacht ijs. De natuur in de Oostvlietpolder is daarvoor te waardevol.

Deze pagina is gewijzigd op 5 september 2003