NCD
Directeurenorganisatie vecht voor kantonrechtersformule
In een reactie op de conceptcode van de commissie-Tabaksblat pleit het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD) voor handhaving van de kantonrechtersformule. De belangenorganisatie van bestuurders en toezichthouders is van mening dat de commissie zich te veel heeft laten leiden door enkele uitzonderlijke incidenten met grootverdieners, bij wie de hoogte van de ontslagcompensatie al was verwerkt in de hoogte van het salaris.
'Een vergoeding bij ontslag van maximaal één jaarsalaris, ongeacht de lengte van het dienstverband, is in veel gevallen onredelijk,' meent NCD-voorzitter Hollander. 'De regeling zou leiden tot onrechtvaardige situaties bij directeuren die lange tijd achtereen bij één bedrijf hebben gewerkt en (onvrijwillig) worden ontslagen. De gemiddelde directeur van een kleiner beursfonds of een bedrijf dat niet aan de beurs is genoteerd, behoort beslist niet tot de categorie grootverdieners, zoals blijkt uit een recent onderzoek van Hay Consultants.' Het NCD is dan ook fel tegen het opheffen van de kantonrechtersformule voor directeuren. Gelijktijdig wijst het NCD het vooraf bedingen van riante ontslagvergoedingen bij een zeer hoog salaris af.
Het NCD is van mening dat in grote meerderheid van de gevallen een directeur dezelfde arbeidsrechtelijke status verdient als andere werknemers. Het ontnemen van zijn werknemersstatus en daarmee het creëren van een verslechtering van zijn arbeidsrechtelijke positie, kan er toe leiden dat bij beursgenoteerde ondernemingen promotie naar het niveau van Raad van Bestuur wordt afgewezen. Een benoeming voor een periode van maximaal vier jaar acht het NCD slechts aanvaardbaar bij beursgenoteerde ondernemingen.
Het voorstel van de commissie-Tabaksblat om het aantal commissariaten te beperken tot vijf, acht het NCD te rigide. Er dient een nuancering te worden aangebracht die rekening houdt met de zwaarte van de functie. Bovendien moet er duidelijkheid komen over adviseursfuncties en bestuurslidmaatschappen van maatschappelijke organisaties. De achterliggende gedachte bij het voorstel van de commissie-Tabaksblat, het openbreken van het old boys network, ondersteunt het NCD.
In het algemeen is het NCD van mening dat de conceptcode een aantal onduidelijkheden bevat over de reikwijdte. 'Het kan niet zo zijn dat de code ook geldt voor kleine ondernemingen of familiebedrijven. Wij zijn van mening dat de werkingssfeer van de code zich moet beperken tot de beursgenoteerde ondernemingen en binnen die ondernemingen tot de hoogste bestuurs- en toezichthoudende lagen: de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen,' aldus NCD-voorzitter Willem Hollander.
Het NCD is de belangenorganisatie van Nederlandse directeuren en commissarissen. De organisatie heeft circa 4.000 leden.
NOOT VOOR DE REDACTIE,