Gemeente Eindhoven

Persbericht: 2 september 2003, no. 152

Inspraakprocedure Masterplan Polynormbuurt

Woonstichting Hertog Hendrik van Lotharingen (Hhvl) heeft, in samenspraak met bewoners en gemeente, een Masterplan ontwikkeld voor de sloop en nieuwbouw van de polynormwoningen in Lievendaal (Strijp). De gemeenteraad moet dit Masterplan nog goedkeuren. Bij de besluitvorming over het Masterplan wil de gemeente ook rekening houden met de reacties van bewoners en andere belanghebbenden. Daarom wordt er van 4 september tot en met 1 oktober een inspraakprocedure gevolgd.

Aanleiding
In december 2001 heeft het college van burgemeester en wethouders in overleg met Hhvl besloten om in te stemmen met vervroegde vervanging van de polynormwoningen door nieuwbouw. Belangrijkste reden hiervoor was het gezondheidsrisico vanwege het gebruikte asbest in de woningen. Tegelijkertijd is toen besloten om Hhvl de regierol te laten vervullen binnen door de gemeente vastgestelde kaders.

Masterplan
Het gebied waarvoor het Masterplan geldt wordt begrensd door de Johannes Buijslaan, Van Vollenhovenstraat, Pieter Stockmanslaan en de Tilburgseweg-West, met uitzondering van de Lidl en de daarboven gelegen appartementen. De buurt bestaat uit 212 eengezins huurwoningen van Hhvl. Hieronder lichten we een aantal opvallende onderdelen van het Masterplan toe.

Gevarieerde buurt
Op dit moment staan er in dit gebied alleen eengezinswoningen in de huursector. In de toekomst wordt de buurt gevarieerder. Aan de Johannes Buijslaan wordt, naast stadswoningen, ook kleinschalige gestapelde bouw voorzien (appartementen in maximaal 4 bouwlagen). Verder zal de buurt vooral uit eengezinswoningen bestaan. De woningen variëren in grootte en prijsklasse . De verhouding koop / huur zal ongeveer 60 / 40 zijn. In de nieuwe buurt zullen ongeveer 212 woningen gebouwd worden.

Verkeer
De verkeersstructuur wordt in de nieuwe situatie veranderd. De Hendrik Druckerstraat en de Hamerstraat lopen niet meer door tot de Johannes Buijslaan. Midden in de Van Maanenstraat komt een groen plein. Dit woonhof zal alleen toegankelijk zijn voor bestemmingsverkeer. Zo blijft de bereikbaarheid gewaarborgd, maar wordt doorgaand en sluipverkeer vermeden.

Groen en spelen
De bestaande groenstroken langs alle randen van het plangebied blijven gehandhaafd. Daarnaast krijgt het centrale plein een groene inrichting en wordt er nog extra ruimte voor openbaar groen gecreëerd. De groene ruimten worden autovrij ingericht om zo de woonkwaliteit en de kwaliteit van spelen in de buurt te bevorderen. Het centrale plein wordt ingericht als speelplek voor kleine kinderen. De bestaande speeltuin aan de Leendert Donkerstraat blijft behouden.

Procedure
Het Masterplan ligt ter inzage van 4 september tot en met 1 oktober a.s. in het Stadskantoor en het Stadsdeelkantoor Strijp. Daarnaast zijn alle bewoners en belanghebbenden uitgenodigd voor een inloopavond op 18 september in basisschool De Schakel van 20.00 tot 22.00 uur. Tot en met 1 oktober kunnen schriftelijke reacties op het Masterplan worden toegestuurd aan de gemeente. Daarna worden de reacties verwerkt en volgt de besluitvorming over het Masterplan.

© 2003 Gemeente Eindhoven