Ingezonden persbericht


Uitgebrachte adviezen - persbericht

Van patiënt tot klant

Persbericht 1

Patiënt moet klant worden

Zoetermeer, 2 september 2003 - De patiënt moet informatie over de kwaliteit van zorg krijgen en daarnaast een betaalrelatie met degene van wie hij of zij diensten afneemt. Alleen zo kan de patiënt in de gezondheidszorg de klant worden die koning is, zoals dat in andere sectoren vaak het geval is. In het advies 'Van patiënt tot klant' dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) op 2 september heeft aangeboden aan de bewindslieden van Volksgezondheid Welzijn en Sport, minister drs. J.F. Hoogervorst en staatssecretaris mevrouw drs. C.I.M.J. Ross-van Dorp, staan suggesties om de aanbieders van zorg te prikkelen beter te luisteren naar wat de patiënt wil.

Uit het advies van de Raad blijkt dat het nog niet goed is gesteld met de positie van de patiënt. Ondanks wetgeving voor de rechten van patiënten en aandacht voor bejegening in (para-) medische opleidingen, houden dokters en zorginstellingen nog te weinig rekening met de wensen van de patiënt. En dit, terwijl al geruime tijd het overheidsbeleid is gericht op vraagsturing. Wil de cliënt in de zorgsector een gelijkwaardige positie krijgen, dan moet de cliënt zo veel mogelijk een 'gewone' klantrelatie krijgen, zoals dit ook in andere sectoren van de samenleving het geval is. De 'gewone' klant baseert zijn beslissingen op vergelijkingen van prijs en kwaliteit. Op dit moment speelt de prijs meestal geen rol. Daarom stelt de RVZ een directe betaalrelatie voor tussen zorgaanbieder en patiënt. Bovendien vindt de Raad dat er meer informatie over de kwaliteit van de geleverde zorg moet komen, waaraan patiënten vervolgens betalingsconsequenties kunnen verbinden. Ook de beschikbaarheid van zorg bepaalt de keuze van de patiënt.

Directe betaalrelatie

De patiënt moet kunnen kiezen enerzijds voor zorg gekoppeld aan een systeem van restitutie of, waar mogelijk, zorg op basis van een persoonsgebonden budget, en anderzijds voor zorg in natura. Bij een restitutiesysteem of een PGB koopt de klant zelf zijn zorg bij de aanbieder in en kiest daarmee voor een systeem van restitutie en/of
persoonsgebonden budget. Cliënten moeten, zo beveelt de Raad aan, niet alleen in de care
(AWBZ-gefinancierde zorg), maar ook in delen van de cure (tweede compartimentszorg) persoonsgebonden budgetten kunnen krijgen. Dit is nu niet het geval. Bij zorg in natura betekent dit dat de klant een beroep doet op de zorgplicht van de verzekeraar en deze vraagt namens hem zorg in te kopen. Patiënten die niet kunnen of willen kiezen en niet mondig genoeg zijn om voor de eigen belangen op te komen, hebben extra bescherming nodig. Naast het feit dat de overheid moet garanderen dat de zorg van goede kwaliteit is, moeten organisaties van cliënten en patiënten betrokken worden bij de zorginkoop door verzekeraars (zorg in natura).

Informatie en "after sales service"

Niet alleen de betaalrelatie van de patiënt moet veranderen. Ook de informatie over de kwaliteit van zorg moet verbeteren. De rol van klant impliceert dat de patiënt iets moet kunnen ondernemen wanneer de geboden zorg onder de maat is. Alhoewel garanties op genezing of gezondheid in de zorg niet gegeven kunnen worden, moet de patiënt wel mogelijkheden hebben om (financiële) consequenties te verbinden aan een behandeling die kwalitatief onder de maat is. Bij zorg die via het ziekenfonds geleverd wordt, moet dit gemakkelijker gemaakt worden.
Bij zorg die via de AWBZ gefinancierd wordt, kan dit al: men kan zijn eigen bijdrage terugvorderen of men kan, bij persoonsgebonden budgetten, niet of slechts een deel betalen aan de zorgaanbieder. "Niet goed, niet betalen of geld terug" moet in de zorgsector meer opgang gaan doen.

Overcapaciteit

De patiënt wordt ook meer 'klant' door te zorgen voor betere beschikbaarheid van zorg. Als er wachtlijsten zijn, valt er weinig te kiezen. Dit heeft tot gevolg dat er bij de planbare zorg voldoende zorgaanbod moet zijn; een lichte overcapaciteit aan professionals is nodig.


---

advies bestellen
Zie het origineel http://www.rvz.net/cgi-bin/ad...D=4&last=1&stat=N