04 /09/03
Unilever positief over concept-code Commissie Tabaksblat

Rotterdam, 4 september.- Unilever onderschrijft in belangrijke mate de beginselen van de concept-code voor corporate governance zoals die door de Commissie Tabaksblat is gepresenteerd. Het is van groot belang dat Nederland een corporate governance code krijgt die voldoet aan hoge eisen. Naar verwachting zal de code een belangrijke bijdrage leveren aan het vertrouwen van aandeelhouders en andere belanghebbenden in het functioneren en het bestuur van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Unilever zal zich in belangrijke mate kunnen conformeren aan de code. Wel plaatst de onderneming enkele kanttekeningen bij de concept-code. Dit betreft met name afwijkingen in de voorstellen van hetgeen internationaal gebruikelijk is en de mate van detaillering die wordt doorgevoerd.

"Wij hebben met instemming kennis genomen van het feit dat de commissie Tabaksblat hoge standaarden nastreeft", aldus Antony Burgmans, bestuursvoorzitter van Unilever. "Het is zonder meer een historisch document te noemen, dat voor het Nederlandse bedrijfsleven van groot belang is. De 'pas toe of leg uit'-regel wordt door ons onderschreven, zoals wij het ook een goede zaak vinden dat het toezicht op de naleving van de code bij aandeelhouders ligt. Wel vinden wij de concept-code in het algemeen te veel 'rule-based', te weinig 'principle-based' en te veel in detail treden. Sommige bepalingen zijn wel heel erg op de Nederlandse situatie toegesneden. Dit belemmert Nederlandse multinationals zoals Unilever."

De huidige opzet leidt tot een onnodig groot aantal gevallen waarin ondernemingen moeten uitleggen waarom zij afwijken van de in de code opgenomen bepalingen, zonder dat de conclusie mag worden getrokken dat er sprake is van een gebrekkige corporate governance. Buitenlandse investeerders zullen hun oordeel over de corporate governance met name vormen op basis van het jaarverslag en zijn mogelijk niet op de hoogte van de Nederlandse code. Als in dat jaarverslag regelmatig moet worden uitgelegd waarom de onderneming niet aan de specifieke bepalingen van de Nederlandse code voldoet, ontstaat ten onrechte een beeld van gebrekkige corporate governance.

Unilever is er een voorstander van dat ondernemingen met hun aandeelhouders beslissen welke corporate governance structuur het best bij de onderneming past. Op deze manier kan veel meer recht worden gedaan aan de structuur die bijvoorbeeld hoort bij grote multinationale ondernemingen zoals Unilever. Ook zou op de onderneming geen openbare verantwoordingsplicht moeten rusten wanneer een of meerdere afwijkingen van de code door de aandeelhouders zijn geaccepteerd. Bovendien zou het onnodig veel afwijken van de code kunnen worden bestreden, door in de code op te nemen dat uitleg van afwijkingen ook een vorm van naleving is.

Unilever heeft concrete bezwaren tegen specifieke principes en bepalingen die tot problemen leiden bij het aantrekken en behouden van Nederlandse en buitenlandse bestuurders en toezichthouders. Dit doet zich onder andere voor bij het voorschrift dat hen ertoe verplicht uitsluitend te beleggen in beursgenoteerde beleggingsfondsen of via vrijehandbeheer. Voldoende zou moeten zijn dat de onderneming bestuurders tot vrijehandbeheer aanmoedigt en dit ook faciliteert door bijvoorbeeld de kosten te dragen.

Verder vindt Unilever de bepaling dat de variabele beloning tot 50% van de remuneratie moet worden beperkt onwenselijk en een voorbeeld van onnodige detaillering. De verhouding tussen de vaste en variabele beloningscomponent is onderdeel van het remuneratiebeleid dat aan aandeelhouders wordt voorgelegd en daarmee zou moeten worden volstaan. Zowel goede als minder goede prestaties dienen duidelijk in de variabele beloning door te werken.

Ook het aantal commissariaten dat per persoon mag worden vervuld, vindt Unilever een voorbeeld van een te specifieke kwantitatieve invulling. Zij onderschrijft het uitgangspunt dat bestuurders en commissarissen zich bij voortduring ervan dienen te vergewissen of zij in de gelegenheid zijn hun taken naar behoren te vervullen. De nu voorgestelde limiet van vijf commissariaten biedt ook geen garantie dat dit het geval is. Eigen verantwoordelijkheid van de betrokken personen, de onderneming en de aandeelhouders dient hierbij voorop te staan.

Unilever hoopt met haar reactie op de concept-code van de Commissie Tabaksblat een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van een code die waarborgen biedt voor een hoogwaardige corporate governance in Nederland.

Complete reactie van Unilever

Wilt u de complete reactie van Unilever lezen? Klik dan op onderstaande link.

Reactie Unilever (pdf-format, 2.8 kb)
Zie het origineel http://www.unilever.nl/Pers2003.htm