Gemeente Amsterdam

Schatkamer genomineerd voor de Innovatieprijs van Vereniging Geschiedenis en Informatica
3 september 2003 - Johanneke Helmers

De Vereniging van Geschiedenis en Informatica (VGI) looft jaarlijks een prijs uit voor de meest vernieuwende ICT-toepassing op het terrein van de geschiedenis. Voor de prijs zijn drie projecten genomineerd en op een speciale studiemiddag van de VGI, op vrijdag 26 september, worden de drie projecten getoond en wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.

Schatkamer

De prijs wordt uitgereikt aan de meest innovatieve toepassing op het terrein van de geschiedenis. De Schatkamer van het Gemeentearchief Amsterdam is voorgedragen voor deze prijs omdat in de Schatkamer een ingenieuze samenwerking tot stand is gebracht tussen historische bronnen, handcomputers en het Internet. Dit is nog nergens ter wereld eerder zo gedaan.

Archiefschatten

De Schatkamer van Amsterdam is van onder tot boven gevuld met zo'n 300 van de meest tot de verbeelding sprekende stukken uit de archieven en collecties van het Gemeentearchief. Wanden vol prenten, tekeningen, foto's; kasten en laden met boeken en archiefstukken vormen zo een afspiegeling van de 15 verdiepingen archiefdepots die de stad rijk is.

De gekozen stukken zijn heel divers: een kaart met een laatste groet uit Westerbork, een brief van Charlie Chaplin, een foto van Audrey Hepburn, een film van de Bijlmerramp. Maar één ding hebben alle authentieke bronnen gemeen: ze brengen de geschiedenis heel dichtbij, maken de historische sensatie voelbaar. En bij alle stukken hoort een verhaal.

Handcomputers

Om de stukken voor zichzelf te laten spreken en om tegelijkertijd alle verhalen die erbij horen te kunnen vertellen heeft het Gemeentearchief besloten handcomputers in te zetten voor de informatieverstrekking. De bezoeker kan ervoor kiezen vrij rond te dwalen en informatie op te vragen over stukken die hem interesseren of hij kan kiezen voor het volgen van één van de 24 routes over thema's als liefde, muziek, geld, handel, sport. De informatie die de handcomputer geeft kan bestaan uit tekst, geluid of beeld. Zo kan een bezoeker bij een poorterbriefje lezen over de rechten van poorters, bij een tekening van de Westertoren luisteren naar het carillon, bij het handschrift van Vondel kijken naar zijn portret. Wil hij de informatie over zijn favoriete stukken thuis nog eens rustig bekijken, dan mailt hij met de handcomputer de informatie naar zijn eigen mailbox.

Website

Alle afbeeldingen, teksten en geluiden die in de handcomputers zijn opgeslagen zijn ook te vinden op de website van het Gemeentearchief. En de website biedt nog meer: transcripties van moeilijk leesbare teksten en links naar aanvullende informatie. Zo kan de website fungeren als naslagwerk om na afloop van het schatkamerbezoek te raadplegen. Handig voor scholieren die werkstukken maken!

Andersom inspireert de website de websurfer ook tot Schatkamerbezoek. Omdat de Schatkamer zulke uiteenlopende onderwerpen bevat en de site zo is gebouwd dat hij volledig geïndexeerd wordt door de grote zoekmachines van het Internet ontdekken dagelijks nieuwe bezoekers de schatten van het Gemeentearchief. De actualiteit leidt gebruikers van google, search-msn en ilse naar de virtuele Schatkamer. Zo was het overlijden van Hepburn, hartjesdag in de Jordaan en de recente dijkdoorbraak bij Wilnis aanleiding voor velen zich via de schatten uit het Gemeentearchief te verdiepen in de geschiedenis van Amsterdam.

© Gemeente Amsterdam