Inspectie Werk en Inkomen

Nieuwe bijstandswet aangenomen maar gevolgen voor toezicht nog onduidelijk

3 september 2003

De Tweede Kamer nam dinsdag 2 september de Wet werk en bijstand aan. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 stemden eensgezind vóór. Hetzelfde deden LPF en SGP. De vier andere partijen - PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie - waren tegen.

Als de Eerste Kamer in oktober ook akkoord gaat, treedt de nieuwe bijstandswet op 1 januari 2004 in werking. Daarmee komt dan een einde aan veertig jaar Algemene bijstandswet. Onveranderd blijft de vangnetfunctie. Net als bij de vorige bijstandswet is de WWB een noodvoorziening voor mensen die om wat voor reden dan ook niet of niet volledig in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. En dan alleen nog als ze geen gebruik kunnen maken van sociale verzekeringen of van andere sociale voorzieningen.

Eigen budget
Gemeenten krijgen voortaan een budget waaruit ze alle bijstandsuitkeringen moeten betalen. Wat ze over houden, mogen ze naar eigen inzicht besteden. Wat ze tekort komen, moeten ze zelf bijleggen. Geld dat ze overhouden kunnen ze uitgeven aan bijvoorbeeld nieuwe lantaarnpalen, maar ze kunnen het ook gebruiken voor extra projecten op het gebied van reïntegratie, het weer aan werk helpen van mensen met een bijstandsuitkering. Voor die reïntegratie krijgen ze trouwens een apart budget dat ze flexibel en vrij kunnen besteden.

De zogeheten categorale bijstand of bijzondere bijstand, bestemd voor speciale groepen bijstandsgerechtigden verdwijnt. Dat betekent dat gemeenten geen extraatje kunnen uitdelen om bijvoorbeeld kerstinkopen te doen.

Oudere werklozen en bijstandsmoeders met jonge kinderen moeten binnenkort net als iedereen zo veel mogelijk solliciteren. Wanneer de gemeente waarin ze wonen hen althans geen ontheffing van de sollicitatieplicht geeft omdat er bijvoorbeeld onvoldoende kinderopvang in de gemeente voorhanden is. Dat is een concessie die staatssecretaris Rutte van SZW heeft moeten doen aan met name het CDA.

Toezicht
De kranten stonden de laatste tijd bol van de protesten tegen de nieuwe wet. Onbelicht in de publiciteit bleven de wijzingen in het toezicht. In de laatste zinnen van het persbericht dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 12 mei 2003 uitgaf stond het vrij duidelijk. 'Uitgangspunt van de nieuwe wet is dat de gemeenteraad de eerstverantwoordelijke is voor de controle op de uitvoering. IWI houdt op rijksniveau toezicht.' Dat uitgangspunt is nog niet uitgewerkt.

Half juli publiceerde inspecteur-generaal Kokhuis zijn visie op dat nieuwe toezicht. Nog onduidelijk is wat de wet voor de inspectie gaat betekenen, dat moet de komende weken duidelijk worden.