Prima kwaliteit erwten-GPS op High-techbedrijf
Op 16 juli oogstte het high-techbedrijf 2,2 hectare van een mengsel
van ca. 90% erwten en 10% gras. Dit is een relatief nieuwe teelt. Door
bij de herinzaai van grasland in het voorjaar naast gras ook erwten in
te zaaien is het mogelijk om de opbrengst van de eerste snede te
verhogen. Na de oogst van de erwten kan de graszode zich verder
ontwikkelen.
Het gewas op het high-techbedrijf is gemaaid met een schijvenmaaier en
twee dagen later gehakseld en ingekuild. De opbrengst was 9,5 ton
droge stof per hectare. Na zes weken is de kuil bemonsterd en
inmiddels is de analyse uitslag bekend (tabel 1).
De silage blijkt van uitstekende kwaliteit. Met meer dan 1000 VEM, 18%
ruw eiwit en ruim 260 gram zetmeel per kg droge stof is het een heel
volledig ruwvoer. Ook de hoge verteerbaarheid van de organische stof
van meer dan 83% valt op. Afgaande op het droge stof percentage van
ruim 60% en de lage ammoniakfractie (7%) zal de smakelijkheid van het
kuilvoer waarschijnlijk goed zijn, al liggen broei en smaakverlies bij
zo'n droge kuil op de loer.
Martin de Bree, bedrijfsboer van het high-techbedrijf is enthousiast
over de hoge voederwaarde, maar is tegelijk benieuwd of de kuil dit
ook waarmaakt, zodra het melkvee er mee wordt gevoerd. Komende winter
wordt de kuil geopend en aan de melkkoeien gevoerd in combinatie met
snijmaïs en aanvullend krachtvoer.
Tabel 1 Samenstelling en voederwaarde van de silage (90-% erwten en
10% gras)
Kenmerk Resultaat Kenmerk Resultaat
DS (g/kg) 606 NH3-fractie (%) 7
VEM (per kg ds) 1041 Ruw eiwit (g/kg ds) 181
DVE (g/kg ds) 73 Ruwe celstof (g/kg ds) 192
OEB (g/kg ds) 45 Ruw as (g/kg ds) 59
Structuurwaarde (per kg ds) 1,6 Suiker (g/kg ds) 11
VCOS (%) 83,4 Zetmeel (g/kg ds) 266
---
Binnenkort zijn ook de voederwaarde analyses van erwten-GPS van andere
praktijkcentra bekend, waardoor een vergelijking met andere locaties
mogelijk wordt.
---
© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst
bijgewerkt: 03-09-2003 11:59.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar:
webmaster.po.asg@wur.nl
Praktijkonderzoek Veehouderij