Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Brinkhorst: Consument centraal bij voorzieningszekerheid
Nummer: 341

Datum: 03-09-2003

Een betrouwbare energievoorziening is essentieel voor de samenleving. Voorzieningszekerheid van energie op de korte en langere termijn maken een structurele aanpak nodig. De positie van de afnemers en met name de consument staat daarbij centraal. Dit schrijft minister Brinkhorst van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over voorzieningszekerheid en leveringszekerheid van energie. De brief schetst het proces dat hij in gang heeft gezet met de acties die hij de komende anderhalf jaar neemt om de energievoorziening in een geliberaliseerde markt zeker te stellen. De positie van afnemers en met name de consument staat daarbij voor de minister centraal.

Productiecapaciteit
Op korte termijn is voldoende productiecapaciteit beschikbaar. Maar als er de komende jaren geen nieuwe investeringen in productiecapaciteit worden gepleegd, kan er in de periode na 2007 een structureel tekort van binnenlandse productiemiddelen ontstaan. Dit concludeert de Dienst Toezicht Energie (DTe) op basis van een eerste monitoringsrapportage van TenneT. Productiebedrijven geven aan dat zij investeringen in piekcapaciteit (capaciteit waar alleen in uitzonderlijke situaties vraag naar is) momenteel onvoldoende aantrekkelijk vinden. Minister Brinkhorst wil voldoende investeringen in productiecapaciteit stimuleren door een combinatie van maatregelen die hij in voorbereiding heeft. Zo wil hij uitbreiding (via wetswijziging) van de mogelijkheden om de markt te monitoren. Door betere informatie over de te verwachten ontwikkelingen van vraag en aanbod kunnen marktpartijen daar in hun investeringsbeleid op anticiperen. Ook wil hij kijken hoe in tijden van schaarste afnemers kunnen worden geprikkeld om hun elektriciteitsverbruik te beperken of beter te spreiden. En hij is van plan aanvullende prikkels voor investeringen in piekvermogen in te voeren. Hij denkt daarbij aan het creëren van een capaciteitsmarkt. Door aparte prijsvorming voor het beschikbaar stellen van productiecapaciteit aan marktpartijen (waardoor productiebedrijven een vaste inkomensstroom ontvangen) worden investeringen in piekvermogen gestimuleerd.

Netbeheer
De betrouwbaarheid van gas- en elektriciteitsnetten in Nederland is hoog, ook in internationaal opzicht. Minister Brinkhorst wil dat dit zo blijft. Daarvoor heeft hij een aantal maatregelen in voorbereiding zoals:
- De opzet van een systeem van maatstafconcurrentie, een systematiek waarin goede betrouwbaarheid van het net financieel wordt beloond en het optreden van veel storingen wordt bestraft met korting op de toegestane nettarieven.
- Netbeheerders worden verplicht elke twee jaar een kwaliteitsplan openbaar te maken met meetbare doelen ten aanzien van de nagestreefde betrouwbaarheid en hoe ze denken deze te bereiken.
- Toezichthouder DTe krijgt de mogelijkheid om door het opleggen van boetes die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf strenger toezicht te houden.
- De mogelijkheden die de minister heeft om bij wanbeheer een andere netbeheerder aan te wijzen, worden versterkt. Minister Brinkhorst spreekt in zijn brief aan de Tweede Kamer uit dat hij ervan overtuigd is dat Nederland actief moet meewerken aan het realiseren van een geliberaliseerde Europese energiemarkt. In het veranderingsproces daar naartoe moeten we volgens hem vooral goed leren van eerste ervaringen, zoals onlangs met het tekort aan koelwater en het faillissement van een energiebedrijf. We kunnen bij een complex proces als dit niet alles op de tekentafel voorzien. We moeten wel snel en pro actief reageren op praktijkervaringen. We moeten daarbij de verantwoordelijkheid niet weghalen bij marktpartijen.


---