TNO


TNO

Nieuws

Nieuws

Nationale Gezondheidstest 2003 van start

02-09-2003 - Op 2 september heeft staatssecretaris mevrouw Ross-Van Dorp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met de heer Laman Trip, voorzitter bestuur ING Nederland, het goede voorbeeld gegeven. Zij namen deel aan de vijfde Nationale Gezondheidstest.
Na afloop ontvingen zij een individueel gezondheidsprofiel met een persoonlijk beweegadvies. 'Ik vond het erg leuk om mee te doen, geen slangen of plakkers op je borst maar gewoon enkele metingen en een fietstest. Niet eng, maar juist motiverend. Mijn persoonlijk profiel en beweegadvies geeft aan dat ik eigenlijk meer zou moeten bewegen en gezonder eten. Ik neem me echt voor tijdens mijn lunch te gaan wandelen. Want dagelijks bewegen is een must', aldus de staatssecretaris.

Met de deelname aan de test gaven Ross-Van Dorp en Laman Trip het startschot voor de 7000 Nederlanders die de komende tijd hun voorbeeld zullen volgen. Duizenden Nederlanders worden jaarlijks tijdens de Nationale Gezondheidstest (NGT) getest op hun gezondheid, beweeggedrag en leefstijl. De gezondheidstest vindt dit jaar tussen 15 en 22 september plaats. Iedereen kan deelnemen aan de NGT. Aanmelden voor de NGT kan nog de komende twee weken.

Dit jaar wordt voor de vijfde maal de Nationale Gezondheidstest georganiseerd. Het evenement heeft als doel de Nederlandse bevolking in beweging te krijgen. Ruim de helft (55 procent) van de Nederlanders beweegt onvoldoende. Zij halen niet de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, een half uur matig intensief bewegen per dag. De norm kan al worden bereikt door 'dagelijkse' beweegactiviteiten zoals stevig wandelen, fietsen, traplopen of huishoudelijk werk. Onderzoek heeft aangetoond dat beweging een grote positieve invloed heeft op de gezondheid en fitheid. Het is tevens bewezen dat lichamelijke activiteit het risico op hart- en vaatziekten en suikerziekte verlagen. Bovendien melden actieve werknemers zich minder zaak ziek. Het resultaat van de laatste NGT liet zien dat bijna 50 procent van de deelnemers kampt met overgewicht. Onderzoek toont aan dat bij overgewicht het risico op hartziekten bijna twee keer zo groot is. Daarom is dit jaar het thema: 'Bent u dik in orde?' Staatssecretaris Ross-Van Dorp van het ministerie van VWS onderschrijft dat overgewicht een groot gezondheidsprobleem vormt. 'De komende jaren zal het preventiebeleid binnen mijn ministerie zich richten op overgewicht en bewegingsarmoede. Hierin kunnen ook huisartsen een rol spelen. Huisartsen moeten zwaarlijvigen eigenlijk altijd aanspreken op hun overgewicht, ongeacht de klacht waarvoor ze komen. Deelname aan de Nationale Gezondheidstest is bij uitstek geschikt om mensen bewust te maken van hun overgewicht en beweegarmoede. De test is namelijk erg laagdrempelig.'

De Nationale Gezondheidstest 2003 geeft aan 7000 Nederlanders de gelegenheid zich te laten testen op onder meer conditie (met een fietstest), spierkracht, gewicht, buikomvang en leefstijl. Het evenement wordt georganiseerd in opdracht van de Nederlandse Hartstichting en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS. De uitvoering is in handen van het projectbureau Nationale Gezondheidstest, bestaande uit TNO Arbeid en stichting Pur Sang. De uitvoering van de test vindt plaats in zo'n 150 testcentra in Nederland. Ieder jaar wordt in het bedrijfsleven een partner gezocht waar de test wordt aangeboden onder de werknemers. Dit jaar is dat de ING. Laman Trip, de eerste ING'er die vandaag getest werd: 'Bij de ING worden 1000 medewerker getest. Een gezonde leefstijl komt de sfeer, de collegialiteit en de effectiviteit binnen onze deelnemende afdelingen ten goede. Dit vertaalt zich in de kwaliteit van de dienstverlening naar onze klanten.'

Tijdens de NGT wordt niet alleen een fysiek onderzoek uitgevoerd maar beantwoorden de deelnemers ook vragen over onder andere de mate van lichamelijke activiteit, gezondheid en leefstijl. Na afloop van de Nationale Gezondheidstest ontvangt iedere deelnemer schriftelijk een persoonlijk gezondheidsprofiel en een advies op maat over beweging en leefstijl. De NGT beweegadviseur licht het gezondheidsprofiel en beweegadvies in een persoonlijk gesprek toe. In dit gesprek krijgen de deelnemers ook te horen hoe zij meer kunnen gaan bewegen en welke activiteiten zij kunnen ondernemen. Als extraatje krijgen de deelnemers de TNO CD-ROM 'Beweegwijzer' mee naar huis.

De NGT is met name bedoeld voor mensen van wie de conditie wat minder is, die weinig sporten en/of weinig aan beweging toekomen. Zij kunnen met het persoonlijk advies uit de Nationale Gezondheidstest gericht werken aan een gezonde leefstijl. Aan de NGT is ook een wetenschappelijk onderzoek verbonden. Dit onderzoek staat onder leiding van TNO. De onderzoeksresultaten dragen bij aan beleid dat de Nederlandse bevolking gezonder en fitter maakt. Uiteraard worden de testgegevens van de deelnemers anoniem verwerkt in het onderzoek. De resultaten van de Nationale Gezondheidstest zullen in het voorjaar van 2004 bekend worden gemaakt.

GeĂŻnteresseerden kunnen zich aanmelden vanaf 1 september via www.nationalegezondheidstest.com .
Telefonisch aanmelden kan vanaf 8 september via 0900-laatutesten (0900 - 5228883). Er geldt een eigen bijdrage van 10 euro. Het is verstandig om snel te reageren, want vol is vol. Dit betekent niet dat wanneer er geen beschikbare plekken meer zijn, mensen geen beweegadvies meer kunnen ontvangen; via de website van de NGT is het mogelijk gratis deel te nemen aan een 'mini' NGT. Deelnemers aan deze internettest ontvangen een rapportcijfer voor hun gezondheid met een passend beweegadvies.

Nieuwsredactie, TNO

Contactpersoon

Inge Beckers

TNO Arbeid

T 023 554 94 20

i.beckers@arbeid.tno.nl